El Barça de Messi

240px-Lionel_Messi_20180626Després de cada actuació majestàtica de Messi, la premsa esportiva sol parlar del “Barça de Messi”, ja que el geni argentí és sempre el fil conductor de l’equip durant els darrers anys. No obstant això, i encara que pugui semblar contradictori, o fins i tot injust, també les grans debacles europees porten el segell del menut “10”. El dia després del desastre de Liverpool, els ganivets més afilats apunten cap a Valverde. I no els falta part de raó. Havent vist el desenvolupament del primer partit, i com els devils van passar per damunt del Barça al Camp Nou, era temerari sortir amb la mateixa aliniació i estratègia a Anfield. Especialment arriscat era apostar per un Coutinho desdibuixat, malgrat ser el fitxatge més car de la història del Barça.

Ara bé, seria injust culpar només l’entrenador d’una desfeta indigna contra els suplents del Liverpool. Aquest any ni tan sols existeix l’excusa del cansament, l’argument més repetit després del ridícul de Roma. El Barça va tenir una setmana sencera de repòs. El Liverpool, menys de 72 hores. Quina és doncs l’explicació? Em temo que és una qüestió de caràcter. Aquest Barça és molt fragil anímicament i cau fàcilment en un atac de pànic en aquells partits a vida o mort contra els millors clubs d’Europa. Curiosament, aixó no li passa ni a la Lliga ni a la fase de grups de la Champions, on fins i tot quan camina sobre la corda fluixa, sap que a sota hi ha una xarxa. És a dir, un reguitzell de partits per esmenar qualsevol errada.

La sensació de dejà vu que vam experimentar els culés el passat dimarts no és només pel partit de Roma. L’any abans havíem viscut desfetes similars a París (4-0) i Torí (3-0). En totes elles, l’equip va ser incapaç de reaccionar davant l’adversitat lluny de l’escalf del Camp Nou. Cap gest de ràbia, cap rampell d’orgull. Cap gol per a l’esperança. És com si el Barça caigués presa d’un fatalisme atàvic. Com si l’oracle d’una tragèdia grega li hagués xiuxiuejat a cau l’orella la seva estrepitosa derrota, i llavors s’entregués amb ressignació al seu tràgic destí. Cap escena encarna millor estat d’ànim que el quart gol a Liverpool.

Aquest tarannà és relativament nou. Mai es va fondre el Barça de Guardiola, ni tampoc el seu hereu, quan encara quedaven pilars com Xavi o Carles Puyol. Abans, aquell maravellós centre del camp (Xavi, Iniesta i el millor Busquets), governava tots els partits, també contra els grans d’Europa. I quan perdia ho feia per la seva incapacitat de penetrar murs infranquejables. En aquells temps, davant l’adversitat en els partits de vertigen, el capità Puyol exercia de líder espiritual de l’equip i exorcitzava qualsevol fantasma del passat negre culé.

Home de poques paraules i de silencis sovint inintel·ligibles fins i tot pels seus companys, el gran Messi té només una carència important: aquella barreja d’amor propi, coratge i determinació que exhibeixen els grans campions en els moments més delicats, i que serveixen d’inspiració als seus companys. Quan el desastre es perfila a l’horitzó, el capità Messi sol baixar el cap i llençar una mirada perduda contagiosa. És això el que no li perdonen a Argentina, on la histèria de l’afició fa de cada competició un exercici de funambulisme sense xarxa. És en aquesta comparació de caràcters amb l’últim gran crack argentí, Maradona, que Messi surt perdent.

Una de les frases més memorables de Jorge Valdano és la que defineix el fútbol com “un estat d’ànim”. El de Messi és més aviat fragil, amb una certa tendència a la ciclotímia. Per això, tant en lo bo -les moltes nits de futbol excels-, como en lo dolent -les poques de fracassos estrepitosos- aquest és més que mai el Barça de Messi.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s