Canvis perillosos a les regles de joc en el Mar Mediterrani

La manca de solidaritat entre els països europeus està provocant importants canvis al status quo en el Mediterrani central, on les ONGs han assumit un rol central en el rescat de migrants des del 2015. Itàlia, principal receptor de migrants i que experimenta una forta onada xenòfoba en plena precampanya electoral., és el punt més calent de l’anomenada “crisi migratòria”. Recentment, els governs italià i libi han imposat unes noves regles del joc que podrien comportar nefastes conseqüències.

-Quantes ONGs operen actualment en el Mediterrani?

En total, són sis després que el passat cap de setmana tres decidissin suspendre de forma temporal les seves activitats de rescat entre les costes italianes i líbies. Es tracta de Metges Sense Fronteres (MSF), Save the Children i l’alemanya Sea Eye. Aquestes ONGs argumenten que després de les noves restriccions imposades pel govern de Trípoli, acompanyades d’amenaces contra les entitats humanitàries, les seves tripulacions es troben en situació de perill.

-Quines són les noves regles?

Fins ara, els guardacostes libis patrullaven només una franja de 12 milles paral·lela a la seva línia de costa, mentre que la marina italiana coordinava amb les ONGs les tasques de rescat més enllà d’aquest límit. Però el passat dijous, la marina líbia va anunciar que estendria les seves aigües territorials de forma substancial, assumint les tasques de rescat en la zona, i va advertir a les entitats humanitàries que actuaria amb contundència contra aquelles que violessin la seva sobirania. Uns dies abans, una patrulla de guardacostes libis ja va amenaçar un vaixell de la catalana Proactiva Open Arms amb dues ràfagues de trets a l’aire.

-Aquesta és una decisió unilateral de Líbia?

Així és com s’ha presentat a l’opinió pública, però és poc creïble. El govern de Trípoli, patrocinat per l’ONU, es troba molt afeblit internament, i per tant, no donaria un pas com aquest sense el suport europeu. Probalement, darrera d’aquesta decisió hi hagi la mà del govern italià, que vol reduir l’arribada de migrants al seu territori a qualsevol preu. De fet, al seu ministre d’Afers Estrangers, Angelino Alfano, es va afanyar a aplaudir la nova política. El mes passat, Roma va aprovar un nou codi de conducta per les ONGs que incloïa nous mecanismes de control. Només tres de les nou ONGs actives en aquell moment van firmar el codi.

-Quines conseqüències poden comportar les noves regles?

Tot i que Itàlia ha augmentat l’assistència als gaurdacostes libis, els experts sostenen que Trípoli no compta amb els recursos materials i tècniques per supervisar els rescats. Tenint en compte que les ONGs efectuen un 40% dels salvaments, sense elles, és d’esperar que creixin les morts de migrants al Mediterrani, que ascendeixen a 2.400 en 2017. A més, els que siguin interceptats abans de naufragar, ara seran retornats a Líbia, enlloc de ser traslladats a ports europeus. Precisament, el president Macron va proposar que els migrants romanguin a Líbia mentre es processen les seves peticions d’asil.

-Hi estan d’acord les ONGs?

No, s’hi oposen categòricament perquè en molts centres de detenció, sovint controlats per milícies, es practica l’esclavatge i es violen de forma greu i sistemàtica els drets humans dels migrants, segons els informes de l’ONU. Líbia és un Estat fallit des de la guerra civil del 2011, i no compta amb un govern capaç d’imposar l’Estat de dret.

Quants migrants arriben ara a les costes europees?

Des de l’inici d’any, ho han fet 117,000, una xifra sensiblement inferior als 264.000 registrats a aquestes alçades de l’any passat. La caiguda s’explica per la signatura d’un acord entre la UE i Turquia que ha frenat en sec els desembarcaments a Grècia. Itàlia concentra avui prop d’un 85% de les arribades. Tanmateix, el nombre de migrants traslladats a aquest país es va desplomar el mes de juliol, passant de les 23.552 persones l’any 2016 a 11.459. Un portantveu de MSF ha assegurat a l’ARA que a l’agost s’ha mantingut la tendència. L’explicació encara no és clara.

Article publicat a l’ARA el dia 16-08-2017

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s