Relleu generacional a la casa dels Saüd

En un moment de gran tensió al Golf Pèrsic i de violentes erupcions a tot el món àrab, el rei d’Aràbia Saudita, Salman Ibn Abdulaziz, ha decidit consolidar un canvi històric: atorgar el relleu al capdavant de la influent petromonarquia a una nova generació de prínceps. Amb el nomenament ahir com a successor directe del seu fill Mohamed Bin Salman, de només 31 anys, el monarca suggereix l’arribada de canvis a un país conegut per la seva mentalitat ultraconservadora. El gest constitueix un cop de força dins la família reial, consumida durant anys en fosques lluites de poder.

Fins i tot abans del seu nomenament, Mohamed bin Salman ja era considerat l’home més poderós del regne, atès el delicat estat de salut del seu pare, de 81 anys d’edat. Havent acumulat els càrrecs de ministre de Defensa i d’arquitecte de la política econòmica del país, el jove príncep és darrere les decisions més importants i trencadores preses a partir de l’ascens al tro del rei Salman el 2015. Entre elles, l’entrada a la guerra del Iemen, la presentació del programa “Visió 2030”, que té l’objectiu de lliurar al país de la seva “addicció al petroli”, i l’agressiu trencament de relacions diplomàtiques i econòmiques amb Qatar de fa un parell de setmanes.
“D’un regnat de Bin Salman podem esperar profundes reformes econòmiques i socials. Probablement, l’Aràbia Saudita aviat s’assemblarà als Emirats Àrabs Units”, sosté l’opositor Ali Ahmed, exiliat als EUA, i director de l’Institute for Gulf Studies. De fet, el mentor del jove príncep és Mohamed bin Zayed, el líder del país veí, que compta amb una economia més oberta i globalitzada. La “Visió 2030” inclou una privatització parcial d’Aramco -la companyia nacional de petroli, considerada la més valuosa del món-, una retallada dels subsidis públics, i una més gran incorporació de la dona al mercat de treball.

Tanmateix, l’oposició preveu que aquest esperit reformista, de tall neoliberal, serà limitat. “No crec que Bin Salman porti a terme una liberalització del sistema polític del país. En aquest àmbit, hi haurà pocs canvis”, opina Ahmed. No en va, l’entronització de Salman i l’ascens del seu fill favorit com a primer conseller reial, no ha significat una relaxació de la repressió en una de les últimes monarquies absolutes que resten al món. Ans al contrari: la dissidència es castiga amb duresa.

La dimensió generacional és clau per entendre l’ascens meteòric de Mohamed Bin Salman, pràcticament desconegut fins fa un parell d’anys. “Ell parla la llengua dels joves. Durant massa temps, el país s’ha mirat a través dels ulls de la vella generació”, declarava al diari New York Times Husa al-Helaisi, membre del consell assessor reial en un país on els joves representen el 70% de la població. Els darrers mesos, altres prínceps que no superen els 40 anys han adquirit també posicions de responsabilitat.

La seva generació és la mateixa que va sacsejar els pilars de la regió amb les mobilitzacions de les anomenades Primaveres Àrabs. Un recanvi de lideratge, en lloc de la democratització que demanaven els activistes de la plaça Tahrir d’El Caire, sembla ser la resposta saudita a aquella pulsió emancipadora transnacional.

Però aquesta no és l’única lògica que explica la remodel·lació de la cúpula saudita. A diferència de la majoria de monarquies, tradicionalment, la línia de successió a Riad era horitzontal i no vertical. En una societat on el respecte als ancians és sagrat, el tro havia passat sempre a les mans d’un germà del rei, i no al seu fill. El rei Salman, però, feia mesos que havia mogut fitxa per aïllar Mohamed Bin Nayef, fins ahir, el seu successor i ministre de l’Interior.

“L’elecció del seu fill provocarà queixes al si de la família reial i de l’establishment religiós, però no una rebel·lió”, diu Bruce Riedel, un analista del think tank Brookings Institution. En l’actual panorama de tensió, un cisme entre els Saud podria amenaçar la seva supervivència, amb la qual cosa, tothom hi sortiria perdent, fins i tot, aquells que ahir es van veure desplaçats per les maniobres de l’audaç Bin Salman. El cop de força ha funcionat

Article publicat al diari ARA el 22-06-2017

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s