Trump alliçona el món islàmic sobre el terrorisme des de Riad

Tunis.-Assetjat als EUA pels escàndols a causa de les seves fosques relacions amb Rússia, Donald Trump va gaudir el passat cap de setmana d’un tracte deferencial en un escenari improbable: a l’Aràbia Saudita, al cor de l’Orient Mitjà. En un nou exercici de presitigitació, Trump va amagar sota la catifa seves declaracions i mesures islamòfobes per intentar obrir un nou capítol en les relacions amb el món islàmic. En un discurs davant prop d’uns 50 mandataris de la regió, el president nord-americà va oferir una nova aliança en la lluita contra el terrorisme. Six anys després de les Primaveres Àrabs, la democràcia i els drets humans han desaparegut de l’agenda de la Casa Blanca.

El president nord-americà va iniciar la seva intervenció, que va estar centrada quasi de forma exclussiva en la qüestió de la seguretat, assegurant que volia “enviar un missatge d’amistat i esperança”, però no “imposar a ningú el nostre estil de vida”. “Aquesta no és una batalla entre diferents religions, sectes o civilizations. És una batalla entre criminals bàrbars … i la gent decent de totes les religions”, va afegir.

Els dies anteriors a la “cimera àrabo-islàmica i americana”, s’havia especulat sobre la possible creació d’una “OTAN musulmana”. Tanmateix, l’empresa es revela quasi impossible davant l’heterogeneïtat dels països i interessos representants a Riad. Més aviat, la col·laboració serà de tipus bilateral. “Hem iniciat discussions amb molts països aquí presents per reforçar partenariants, i crear-ne de nous, per avançar la seguretat i estabilitat a l’Orient Mitjà … però els països musulmans han de liderar el combat contra el terrorisme”, va proclamar Trump, instant els mandataris presents a “expulsar els terroristes” de les seves societats.

Per la seva ambició i posada en escena, alguns observadors han comparat el discurs de Trump amb el que Barack Obama va pronunciar a El Caire l’any 2009. Tanmateix, el seu enfoc i contingut no tenen res a veure. L’ex president va fer-lo dins l’auditori d’una universitat pública i davant representats de la societat civil àrab, ja que es volia adreçar directament al “carrer àrab i musulmà”. Trump, en canvi, va escollir com escenari un exclussiu palau replet de dictadors. La simbologia és evident: la gran superpotència mundial advoca per la restauració de l’ordre autoritari. I ningú millor que Trump, amb el seu menyspreu per la Justícia i la premsa, per efectuar aquest gir.

Si bé és cert que els interessos comercials i la busca de l’estabilitat mai van desaparéixer de la llista de prioritats de l’administració Obama, amb l’actual president, són les úniques. I com a prova, la signatura en aquest viatge d’acords comercials, sobretot en armament, valorats en 350.000 milions d’euros. Washington fa caixa mentre el Iemen es desagna en un guerra absurda liderada per Riad.

A més d’assistir a suculents banquets, pomposos homenatges i estrafolaris concerts, Trump va aprofitar la seva estança a l’Aràbia Saudita per dur a terme reunions amb diversos líders polítics. Pel matí, va participar en una trobada amb els responsables del Consell de Cooperació del Golf (CCG), integrat per les petromonarquíes de la regió. Entre els fruits de la cimera, la creació d’un centre per combatre la ideologia terrorista i un acord per reforçar la cooperació en la persecució de les xarxes de finançament dels grups terroristes.

Per terrorisme, els signants no consideren només els grups jihadistes com Al Qaeda o l’autodenominat Estat Islàmic, sinó també les milícies vinculades a l’Iran. Aquest país veí, de confessió xiïta i tradicional rival del regne saudita, és percebut pels països del CCG com la seva pitjor amenaça, encara més després de l’acord nuclear entre Iran i els EUA signat per Obama. En el seu discurs, Trump va assenyalar Teheran com a “responsable de la inestabilitat de la regió”, acusant-lo de proporcionar santuari i finançament a grups terroristes.

L’abandó de qualsevol pretensió democratitzadora i la seva obsessió per Iran expliquen l’entusiasme dels anfitrions amb el nou inquil·lí de la Casa Blanca. Segons algunes enquestes, però, els ciutadans de la regió no han oblidat tan ràpid les seves pol·lèmiques propostes i declaracions en la campanya electoral, com la que assegurava que “l’islam ens odia”.

La següent etapa de la primera gira internacional de la presidència Trump s’inicia avui a Israel, on intentarà fer reviure el procés de pau entre israelians i palestins. Tot seguit, viatjarà al Vaticà, a Brussel·les i a Sicília, per assistir a la cimera del G7 on, de ben segur, rebrà una acollida menys càlida que al desert saudita.

Article publicat el dia 22-05-2017 al diari ARA

Anuncis

Un pensament sobre “Trump alliçona el món islàmic sobre el terrorisme des de Riad

  1. Tot el que fa en Trump són comèdia i intentar quedar bé i fer negocis que aportin més diners a EEUU. Per a mi és una persona molt poc seriosa i que canvia de personalitat tantes vegades com li convé, i ho fa també en els seus discursos. Increible i penós.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s