“L’objectiu d’Aràbia Saudita és tornar a dominar el Iemen”

al-moaiadEntrevista a Ahmed al-Moaiad

Londres.-Ahmed al-Moaiad és un analista polític i influent membre d’Ansar Allah, el braç polític de la milícia Huthi que va arrabassar el poder al president iemenita, Mansur Hadi, al febrer de 2015. Aquella acció va acabar desembocant en una guerra que s’ha cobrat ja unes 10.000 vides i ha deixat a 14 milions de persones en risc de fam. L’Aràbia Saudita, el poderós veí del nord, va forjar una coalició militar internacional en favor de Hadi. A la pràctica, Riad ha exercit el rol de Forces Aèries d’una de les parts en el conflicte intern. Recentment, pilots saudites van atacar un funeral en una zona huthi -una branca del xiïsme-, matant a més de 150 civils, desencadenant una onada de condemnes per part de la comunitat internacional.

Avesat en el tracte amb la premsa, al-Moaiad exerceix sovint de portaveu d’Ansar Allah als mitjans internacionals. A més, també ha integrat la delegació Huthi en les últimes converses de pau a Kuwait, que van acabar el passat mes de juliol en un fracàs. La Directa va poder conversar amb ell per conèixer quina és la versió del conflicte per part dels huthis, sovint ignorats pels mitjans internacionals i àrabs.

-Quines Són les causes d’aquesta guerra?

Al Iemen hi ha una agressió de l’Aràbia Saudita i el seu objectiu és tornar a dominar el Iemen. Aquesta era la situació al país fins a la Revolució de 2014 [en referència a l’alçament huthí]. Llavors, els individus que defensaven els interessos saudites van fugir del país per por. I ara, com no poden controlar Iemen, els saudites el volen destruir. Aquesta és la raó per la qual els seus atacs tenen com a blancs persones innocents i les infraestructures. Han arribat a utilitzar bombes de dispersió en tres províncies del nord, violant la llei internacional. Diverses ONG estrangeres ho han demostrat.

-Quina és la situació del Iemen avui?

Vivim una catàstrofe. Un 70% de les infraestructures estan destruïdes. Això inclou ponts, vitals per al comerç, fàbriques i també hospitals. En total, els bombardejos han destruït 128 fàbriques, i ara els seus treballadors s’han quedat sense sou. A més, els saudites apliquen un bloqueig un complet naval i aeri, i amb prou feines si deixen entrar ajuda humanitària. La població necessita menjar i aigua de forma urgent

-Quines Són les relacions entre els huthis i l’Iran?

No hi ha una relació especial entre els huthis i l’Iran. Això és una idea que l’Aràbia Saudita vol ficar al cap de la gent perquè la religió dels huthis és propera al xiisme [practicat a l’Iran]. Segons la ideologia wahhabita dels saudites, si no ets com ells, estàs amb l’Iran.

-Els ha enviat armes l’Iran? Si no, com les aconsegueixen?

No, no hem rebut armes d’ells. I és que és impossible, amb el bloqueig que patim. A més, la comunitat internacional escruta tot fa l’Iran amb un microscopi a la recerca de qualsevol errada. Les nostres armes provenen de les fàbriques d’armament que va fer construir l’expresident Ali Abdul·là Saleh al seu moment.

-S’ha acusat els huthis de violar els drets humans dels seus opositors a les zones que controla. És cert?

Si ens referim a assassinats, no és veritat. Si del que parlem és de l’arrest d’alguns polítics i periodistes que han donat suport l’agressió estrangera saudita, és cert, n’hi ha hagut. Però això és normal, han comès traïció a la pàtria i això és un crim que es castiga a tot el món.

-Per què es van trencar les negociacions Kuwait entre les dues parts en conflicte?

Les discrepàncies entre delegació iemenita i la de Mansur Hadi amb els saudites tenen a veure amb la interpretació de la resolució 2216 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Nosaltres acceptem el desarmament [de la milícia huthi] i la retirada de les ciutats, però això només es pot fer quan hi hagi unes garanties de seguretat i un Govern funcionant. No volem que es repeteixi la mateixa situació que a Aden [la principal ciutat del sud, que controla forces lleials a Hadi després de la retirada dels huthis]. El problema allà no és només que no hi hagi electricitat o altres serveis. És que no hi ha seguretat. Per això Hadi i el seu Govern no hi són, sinó que continuen a Riad. No volem que la resta del país caigui en aquesta situació d’inseguretat.

-Existeix una solució militar al conflicte?

No, la solució és política. Quan la hi hagi, les bombes callaran. I la clau està en formar un Govern de consens, en el qual les dues parts estiguin representades. Aquest és el nostre argument: busquem un Executiu d’unitat, i a ell sí que li lliurarem les nostres armes.

-¿Confia que la comunitat internacional pressioni a l’Aràbia Saudita per aturar els bombardejos?

Les pressions internacionals ja existeixen, però Aràbia Saudita no en fa cas. Encara creu que podrà guanyar i dominar el Iemen. Els nord-americans han reduït la seva participació en el centre de coordinació dels atacs, i estan movent-se per aïllar l’Aràbia Saudita. Crec que els EUA són conscients que, després de la formació d’un nou Govern a Sanà aprovat pel Parlament, la legitimitat ja no està del costat de Mansur Hadi. Saben que això generarà unes conseqüències polítiques i legals. La comunitat internacional s’adona que cal aturar l’agressió.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s