Les tortures es ressisteixen a morir a Tunísia

Tunis.-La vida de Alí Jedidi, responsable de seguretat d’una discoteca de la ciutat costanera de Hamamet, va canviar de forma inesperada la nit del 27 de febrer. “Nou persones, tres d’elles membres de la Guàrdia Nacional, es van barallar amb els nostres porters perquè no els van deixar entrar. El local ja estava ple i anaven molt borratxos”, recorda Alí amb un fil de veu. “Després van tornar amb uns altres set policies armats amb kalashnikovs. Els porters havien fugit atemorits, i només restava jo a la porta. Em van apallissar allà mateix, i després també a la furgoneta i a comissària. I un d’ells va orinar sobre meu”, explica. Com a conseqüència de les ferides, l’Ali, un home corpulent de 51 anys, camina amb dificultat i les seves mans no paren de tremolar.

Cinc anys després de la Revolució que va deposar el president Ben Alí, creador d’un temut Estat policial, les violacions de drets humans per part de les forces de seguretat continuen sent massa habituals. “Des de la caiguda del règim, s’han registrat almenys 450 denúncies de tortures, i molts més altres casos de maltractaments. ”, explica Halim Meddeb, assessor legal de l’oficina de l’Organització Mundial Contra la Tortura (OMCT) a Tunis, que assegura que hi ha una gran resistència al canvi per part del ministeri de l’Interior. El fet que no hagi estat encara reformat en profunditat és una de les principals mancances de la transició democràtica.

A diferència de l’era Ben Alí, l’ús de la tortura no té finalitats polítiques, sinó que és utilitzada per part dels agents per motius personals, com en el cas de Jedidi, o bé per pressionar o castigar delinqüents comuns o sospitosos de terrorisme. La setmana passada, un conjunt d’ONGs locals i internacionals liderades per l’OMCT i Human Rights Watch (HRW) van llençar una campanya sota el títol “No al terrorisme, sí als drets humans” que té com a objectiu sensibilitzar a la població respecte a la importància d’erradicar els abusos policials.

Si bé aquest va ser un dels motius que va provocar la revolta del 2010, desencadenant de la Primavera Àrab, una bona part de la població sembla ara disposada a tolerar aquest tipus de pràctiques en la “guerra contra el terrorisme”, que ha servit per rehabilitar la imatge de la policia. L’any passat, Tunísia va patir tres brutals atemptats terroristes que es van saldar amb la mort de 71 persones i van destruir la indústria turística. “Segons les autoritats, els casos de tortures són aïllats. Abolir-les no forma part de les prioritats del govern”, lamenta Meddeb.

El principal factor que perpetua els abussos és la impunitat total dels agressors. Fins ara, només hi ha hagut un veredicte de condemna contra policies, l’any 2012. Habitualment, les denúncies s’acaben arxivant després de passar mesos congelades, el mateix que passa amb el cas de Jedidi. “Conec el nom d’alguns dels agents. Però la fiscalia no vol actuar. És més, he rebut amenaces contra la meva integritat i la dels meus fills si no retiro la denúncia. He perdut la confiança en totes les institucions”, explica amb una mirada d’una profunda tristesa.

Tanmateix, Amna Guellali, responsable de HRW a Tunísia, afirma que també s’ha registrat algun avenç. “Per fi, el Parlament ja ha nomenat els membres de la Comissió Nacional contra la Tortura que tindrá amplis poders. A més, s’ha aprovat una nova llei molt important, ja que atorga a tota persona detinguda el dret de veure un advocat, amb l’excepció dels casos de terrorisme”, sostè Guellali, si bé reconeix que el gran repte ara és l’aplicació d’aquestes noves mesures.

Article publicat al diari ARA el 01-09-2016

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s