L’EI es converteix en el referent internacional del jihadisme

El reguitzell d’atacs reivindicats recentment per l’autoanomenat Estat Islàmic (EI) ha confirmat de forma definitiva la seva condició de referent del jihadisme internacional davant d’una Al Qaeda en decliu. Després d’haver-se fet amb el control d’una àmplia franja de territori a cavall de Síria i l’Iraq, tot ressistint els atacs d’una potent coalició internacional, el grup extremista necessitava també mostrar la seva capacitat de colpejar en repetides ocasions el blanc més simbòlic: el cor d’Occident. L’EI ha posat fi a la percepció d’invulnerabilitat dels EUA al seu territori després de l’11-S, i ha creat una de les crisis polítiques més greus a França des de fa dècades. Quines són les claus que expliquen el meteòric ascens del grup, creat fa poc més de tres anys?

L’iman del califat

Tot i que un dels principis ideològics centrals del jihadisme és el “retorn a l’Islam original, la veritat és que la seva doctrina representa una innovació que trenca amb el consens establert pels sabis islàmics a través dels segles. Un d’aquests canvis és la declaració d’un “califat” amb l’aspiració de reunir a tots els territoris musulmans per part del líder espiritual de l’EI, Abu Baker al-Bagdadi, llavors un clergue pràcticament desconegut. El gest no va comptar ni tan sols amb el suport dels teòlegs afins a Al Qaeda, ja que al-Bagdadi restava molt lluny de comptar amb el consens de la comunitat de creients musulmans.

En una mostra d’audàcia, al-Bagdadi va anar encara més lluny, decretant una fatwa o edicte religiós que obligava a tots els musulmans a emigrar al nou “califat”. Recorrent a un concepte vinculat a l’edat d’or de l’islam, quan es va estendre com una taca d’oli per tres continents en un plaç de tot just cinc dècades, el líder de l’EI volia introduir en l’imaginari col·lectiu dels musulmans la recreació d’una antiga utopia. I gràcies al seu magistral ús de la propaganda, va aconseguir-ho sobretot en un estrat social molt concret: els dels joves sense expectatives vitals, tant els residents a Orient Mitjà com a Occident. Com un iman, el “califat” va atreure a milers de voluntaris que es convertirien en els soldats d’un compromès exèrcit de més de 30.000 homes

El poder de la violència

Segons l’analista Hassan Hassan, un text clau per entendre la mentalitat i el creixement de l’EI és “La gestió de la brutalitat”. Publicat el 2004, va constituir el manual d’acció per a la branca d’Al Qaeda a l’Iraq sota la direcció d’Abu Musab al-Zarqawi, l’embrió de l’EI. Per exemple, en aquest text, de referència pels oficials de l’EI, es justifica la decapitació dels enemics com una recomanació de Déu i del seu profeta, Mahoma.

En resum, la doctrina de l’EI es basa en que és millor ser temut que respectat per les poblacions musulmanes. Els dirigents del grup jihadista consideren que a través de l’aplicació d’una violència salvatge, i amb mètodes d’execució cruel, no només s’espantarà els soldats enemics al camp de batalla, sinó que la població civil en les àrees sota el seu control se sotmetrà més fàcilment a la seva autoritat. Una de les diferències entre Al Qaida i l’EI és que aquest darrer defensa una actitud genocida envers la minoria xiïta, considerada infidel.

El domini de les xarxes

L’última pota de l’estratègia de l’EI descansa sobre un ús magistral de la propaganda, sobretot a les xarxes socials. En aquest punt, supera de lluny Al Qaeda. El seu material, tant el magazine Dabiq, publicat en diverses llengües, com els vídeos de les seves execucions són d’una factura tècnica impecable. Alguns experts, com Javier Lesaca, assenyalen que els vídeos utilitzen un llenguatge semblant al dels videojocs, la qual cosa els serveix per reclutar a voluntaris molt joves, sovint encara adolescents. A més, el grup compta amb membres dedicats a la captació de simpatitzants a les xarxes socials que són experts en identificar perfils propensos a ser convençuts. Per exemple, joves d’origen musulmà amb problemes identitaris, d’integració o de depressió. Com succeeix en el fenomen de les sectes, l’EI es converteix per ells en una segona família.

Article publicat al diari ARA el dia 31-07-16

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s