La guerra “secreta” d’Occident contra l’Estat Islàmic a Líbia

Mentre els líders de les potències occidentals sospesen dur a terme una intervenció militar a Líbia contra la filial local de l’autodenominat Estat Islàmic (EI), unitats d’elit i operatius de les seves forces especials ja són al país magribí preparant al terreny. Tot i que cap d’aquest governs ho ha confirmat, durant les darreres setmanes, diverses articles apareguts a la premsa internacional asseguren que els EUA, França i el Regne Unit ja duen a terme “operacions encobertes” contra la milícia jihadista. Itàlia, un país clau en qualsevol intervenció per la seva proximitat i relacions històriques amb Líbia, també afegirà efectius durant les pròximes setmanes. Així doncs, la guerra “secreta” contra l’EI a Líbia ja ha deixat de ser-ho.

Ara bé, els diversos articles són vagues respecte la natura de la seva labor, però es creu que han dut a terme missions de reconeixement, recollida d’intel·ligència, així com d’avaluació i formació de diverses mílicies rivals de l’EI. A mitjans de desembre, es va revel·lar la presència de tropes dels EUA a la ciutat de Wattia, molt propera a la ciutat de Sabrata, situada a l’oest del país. Precisament, va ser en aquesta zona on els EUA van bombardejar una pressumpte camp d’entrenament de l’EI a mitjans de febrer matant una cinquantena d’activistes.

Per la seva banda, el diari Le Monde informava fa un parell de setmanes que unitats de l’Exèrcit francès i dels seus serveis d’intel·ligència estavent executant operacions a Líbia junt amb els EUA i el Regne Unit. A més, afegia que algunes fonts a l’est del país, a la regió de Bengazi, havien confirmat la presència d’operatius francesos. Pel que fa als britànics, es trobarien a la ciutat de Misrata, situada a uns 100 kilòmetres a l’est de Trípoli, segons el Daily Telegraph. La seva missió seria “oferir entrenament tàctic” a diverses milícies rivals de l’EI. Líbia va caure en un estat de complet desgovern després de la guerra civil del 2011, i actualment el seu territori s’ha convertit en una mena de regne de taifes trossejat entre centenars de grups armats.

Els governs occidentals desitjarien comptar amb un govern d’unitat nacional libi abans d’iniciar una ofensiva contra l’EI, en la que hi hauria un repartiment de papers: els avions i “drones” occidentals bombardejarien desde l’aire, i les milícies aliades exercirien d’infanteria. Per això, han pressionat les dues grans coalicions militars i polítiques enfrontades per fer-se amb el control del govern central per a què signin l’acord de reconciliació proposat pel Nacions Unides. Tanmateix, fins ara, els seus esforços han resultat infructuosos.

D’acord amb The New York Times, el Pentàgon ja ha ofert a Obama una llista de 30 o 40 objectius contra l’EI distribuïts per tot el país per llençar una ofensiva. No obstant això, el Departament d’Estat sostè que una intervenció militar prematura podria dificultar la reconciliacíó entre les dues grans coalicions enfrontades, cadascuna amb un govern i un parlament, clau de volta perquè Líbia deixi de ser un estat fallit. Experts dels think tanks Carnegie i ICG també alerten que aquesta opció agravaria els conflictes bèl·lics entre les diverses milícies.

L’EI dobla militants a Líbia en mig any

Segons les estimacions del Departament de Defensa dels EUA recollits per la premsa nord-americana, L’Estat Islàmic compta amb uns 6.500 combatents a Líbia, aproximadament el doble dels que disposava fa tot just mig any. Washington ha detectat que a mesura que els paísos limítrofs de Síria i l’Iraq han reforçat el control de les seves fronteres, dificultant l’arribada de nous voluntaris al “califat”, molts simpatitzants jihadistes s’han dirigit a Líbia, que ja constitueix el segon bastió de l’EI. En concret, s’ha observat l’arribada de nombrosos militants subsaharians. La milícia jihadista controla àmplia franja de territori al voltant de la ciutat de Sirte, i cèl·lules distribuïdes por tota la geografia del país magribí.

Article publicat a l’ARA el dia 09-03-2016

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s