La Xina també vol trepitjar fort a l’Orient Mitjà

L’ascens de la Xina com a potència mundial ja es fa sentir a l’Orient Mitjà, tradicional escenari de la batalla geopolítica entre els països occidentals i Rússia. El president xinès, Xi Jinping, ha realitzat els darrers tres dies una gira regional amb visite a Egipte, Aràbia Saudita i l’Iran, estant aquests dos darrers països en ple conflicte polític. L’objectiu del viatge és reforçar els vincles económics i polítics amb una regió que suministra unes materies primeres vitals pel desenvolupament del gegant comunista. En concret, la meitat del petroli que consumeix la Xina prové de l’Orient Mitjà, i ja constitueix el primer importador de petroli saudita.

Un dia despres d’anunciar diversos acords comercials a Riad, sobretot en el sector energètic, Jinping va aterrar ahir a El Caire disposat a oferir una generosa ajuda al règim del mariscal Abdelfattà al-Sissi. En una solemne cerimònia, els dos líders van signar un total de 21 acords, la majoria en l’esfera econòmica. La Xina estimularà el rellançament de la malmesa economia egipcia amb 15 projectes diferents d’inversió per un valor de més de 13.500 milions d’euros. A més, concedirà prop de 1.000 milions d’euros en divises al Banc Central, les reserves del qual es troben sota mínims, així com també un préstec de 600 milions d’euros al principal banc públic del país.

El suport de Jinping a al-Sissi arriba tot just uns dies abans del cinquè aniversari de la Revolució que va destronar l’ex dictador Hosni Mubarak. Temerós d’una nova revolta el proper 25 de gener, el règim ha dut a terme una campanya d’arrestos d’activistes i de tancament de diversos establiments freqüentats pels joves revolucionaris, inclosos diversos bars, una sala d’exposicions i un teatre. Tanmateix, les violacions de drets humans no han representat cap problema per a la dictadura xinesa, que veu en al-Sissi un factor d’estabilitat en una regió convulsa.

“La Xina dona suport als esforços d’Egipte per mantenir l’estabilitat, desenvolupar la seva economia i millorar el nivell de vida [de la seva població], així com per jugar un rol més gran en els afers internacionals i regionals”, va declarar Jinping des d’El Caire abans d’emprendre el seu viatge a Teheran, última estació de la seva gira.

De moment, el president xinès ha passat de puntetes pel conflicte que enfronta l’Aràbia Saudita i l’Iran, ja que manté bones relacions amb ambdós països. Ara bé, si va expressar el seu suport a la campanya militar saudita contra els rebels huthis al Iemen. Tradicionalment, Pekin ha evitat involucrar-se políticament en el vesper de l’Orient Mitjà, però últimament ha exhibit una més gran ambició, sobretot en el conflicte sirià, havent rebut recentment al ministre d’Exterior sirià, Walid al-Moalem, i a representants de l’oposició.

Article publicat a l’ARA el dia 22-01-2016

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s