El món àrab i islàmic també condemna els atemptats a París

Més enllà d’una reduïdíssima franja de simpatitzants de l’autodenominat Estat Islàmic, dirigents, autoritats religioses i ciutadans individuals dels països àrabs van expressar ahir la seva rotunda condemna dels atacs de París i el condol a les víctimes. L’opinió publicada del Pròxim Orient va recordar que pràcticament tots els països de la regió, de Tunísia a l’Iraq passant pel Líban, han patit atacs indiscriminats de grups jihadistes.

Ahmed Taieb, el gran xeic de l’Azhar, la institució teològica més prestigiosa de l’islam sunnita, amb seu al Caire, va expressar la seva més profunda “indignació” i va qualificar els atemptats perpetrats en nom de la religió d’“odiosos i horribles”. En una conferència, va afegir que “l’islam és innocent” i va instar els dirigents mundials a cooperar per derrotar “aquest ogre rabiós que és el terrorisme”.

“Contrari als valors de l’islam”

L’Alt Consell dels Ulemes de l’Aràbia Saudita, l’òrgan representatiu del país on hi ha la Meca, la ciutat santa de l’islam, es va expressar en uns termes semblants. “L’islam no condona les accions del terrorisme, accions contràries als valors de pietat que transmet al món”, va declarar en un comunicat una institució sovint acusada de defensar i exportar ideologia ultranconservadora.

Per la seva banda, els dirigents del món àrab van qualificar els atemptats d’immorals i inhumans. El ministre d’Afers Exteriors de Qatar, Khalid al-Attiya, per exemple, va denunciar uns “atemptats abominables” que tenien “al punt de mira l’estabilitat i seguretat de França i que van contra tots els valors humans i morals”. En canvi, el president sirià, Baixar al-Assad, va aprofitar l’avinentesa per portar l’aigua al seu molí, afirmant que les polítiques de França han ajudat a l’expansió del terrorisme integrista.

Les condemnes van arribar també dels líders xiïtes, la branca minoritària de l’islam que ha sigut sovint víctima de brutals atacs del jihadisme d’inspiració sunnita de l’Estat Islàmic. “En nom del poble de l’Iran, que també ha sigut víctima del terrorisme, condemno profundament aquests crims contra la humanitat i ofereixo el meu condol al poble francès afligit i al seu govern”, deia un comunicat del president iranià, Hassan Rouhani, que havia de visitar París avui, però ha cancel·lat el viatge.

Els partits polítics islamistes amb vocació de participar en les institucions democràtiques també van denunciar els atacs sense ambigüitats. El partit tunisià Ennahda, que participa en la coalició governant, va oferir el seu condol a França i va afirmar que el terrorisme “denigra la imatge i tots els fonaments de l’islam”. Els Germans Musulmans, el primer moviment islamista d’Egipte, avui il·legalitzat, va reiterar que condemna el “terrorisme contra civils innocents a tot arreu”.

Article publicat al diari ARA el dia 12-11-15

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s