El mediador espanyol a Líbia plega pel fracàs de la missió

Tot i els seus esforços d’última hora, el diplomàtic espanyol Bernardino León abandonarà el seu càrrec d’enviat de Nacions Unides a Líbia sense haver forjat un acord de pau entre los dues grans faccions que pugnen per fer-se amb el control d’aquest país àrab. Fonts de l’ONU van informar ahir que el seu substitut, l’alemany Martin Noble, assumirà el càrrec de mediador durant els propers dies. Submergit poc a poc en el caos després de la caiguda del règim del Moamar el Gadafi el 2011, Líbia compta avui amb dos governs, dos parlaments i dues grans aliances militars enfrontades, cadascuna integrada per desenes de milícies.

Després de més d’un any de conduir les negociacions de pau, el passat 9 d’octubre, Leon va presentar una proposta d’acord que recollia la formació d’un Govern d’unitat nacional amb representants de les dues parts enfrontades. El mediador de l’ONU fins i tot va oferir una llista amb els noms de les persones que havien d’ocupar les posicions de més pes dins de l’Executiu.

De moment, la iniciativa no ha estat aprovada ni pel Consell Nacional General, la Càmara de diputats amb base a Trípoli i d’inspiració islamista, ni tampoc del Parlament de Tobruk, el reconegut com a legítim per la comunitat internacional, i que compta amb el suport de diversos països de la regió com Aràbia Saudita, Egipte i els Emirats Àrabs Units.

“Al Parlament de Tobruk hi ha ara mateix uns 80 diputats de 110 que són favorables al Govern d0unitat. I en el de Trípolo n’hi ha 70 de 110. Però el problema, tant a Tobruk com a Trípoli, és que els sectors més radicals d’ambdues parts no permeten la votació en els seus Parlaments”, va declarar ahir a EL PAIS León, el mandat del qual havia de finalitzar el passat mes d’agost, però tant el secretari de l’ONU, Ban Ki-Moon, com les dues parts van demanar-li que continués unes setmanes més al càrrec.

Tanmateix, la gestió del procés ngociador per part del diplomàtic espanyol ha suscitat fortes crítiques al país àrab, sobretot pel fet d’haver presentat públicament un acord abans de comptar amb l’aprovació de les parts. “En general, la ingerència estrangera no és rebuda amb gaire simpatia a Líbia. I en el cas de León, s’ha posat en dubte la seva imparcialitat”, sosté Sergio Altuna, un analista polític afincat a Tunísia.

Les opcions d’arribar a un acord in extremis es van desbaratar quan el diari britànic The Guardian va publicar que el diplomàtic espanyol negociava des del mes de juny la seva incorporació a l’escola diplomàtica dels Emirats Àrabs Units. Aquesta monarquia del Golf Pèrsic ha assistit militarment la milícia liderada per General Heftar, aliada al Parlament de Tobruk, i fins i tot va bombardejar posicions dels seus adversaris amb els seus caçabombarders.

Per la seva banda, el diplomàtic espanyol ha acusat una mà negra d’haver hackejat el seu correu electrònic per difondre el seu futur professional, utilitzant la informació per acusar-lo de parcialitat i sabotejar així les opcions d’arribar a un acord abans d’acabar el seu mandat. Un portantveu de l’ONU va sortir ahir en defensa de León, elogiant els “seus esforços sense fi” per complir l’objectiu fixat per l’organització internacional.

Tot i que les converses s’han encallat, la comunitat internacional encara no dóna per morta la via negociadora. De fet, les pròpies parts no han tancat les portes a continuar parlant. “El reemplaçament de León hauria de permetre reiniciar-ho tot, ara que sabem que no era neutral”, ha declarat a Reuters Awad Abdulsadek, un dels negociadors del Govern basat a Trípoli, que apostar per continuar el diàleg de forma directa, sense la presència d’un mediador internacional.

Una de les lògiques que ha portat a la comunitat internacional a implicar-se de forma més directe i urgent en les negociacions és la implantació de l’autodenominat Estat Islàmic a Líbia, aprofitant la manca d’un Govern fort que controli el territori. En concret, la milícia jihadista controla la regió de Sirte, i té petites bases en altres punts, com les afores de la ciutat de Derna.

Article publicat al diari ARA el dia 06-10-15

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s