Qatar fa les paus amb Egipte tancant un canal d’Al-Jazira.

El simbolo de Al Yazira

El Caire.-La Guerra Freda entre Qatar i Egipte sembla que ha acabat. I, com a mostra, la decisió de l’influent conglomerat televisiu qatarià Al-Jazira de suspendre les emissions del seu canal d’informació per satèl·lit dedicat exclusivament a les informacions egípcies, molt crític amb el règim d’Abdel Fattah al-Sissi. El gest arriba tres dies després d’una reunió entre el rais Al-Sissi i el cap dels serveis d’intel·ligència de Qatar patrocinada per l’Aràbia Saudita, que ha exercit de mediador entre els dos països. Aquesta realineació estratègica podria ressonar en altres punts d’una regió en plena convulsió.

El conflicte entre el Caire i Doha va esclatar després del cop d’estat del juliol del 2013 que va deposar el president islamista Mohammed Mursi, un bon aliat de Qatar en la seva política de promoure partits i faccions islamistes a tot el Pròxim Orient. El pròsper emirat del golf Pèrsic va donar asil polític als dirigents dels Germans Musulmans que van poder escapar de la ferotge repressió desencadenada pel nou règim.

A més, segons la percepció del govern egipci, Qatar va utilitzar Al-Jazira per desestabilitzar-lo i promoure les tesis dels Germans Musulmans, declarats “organització terrorista” per les autoritats fa un any. Poc després del cop, les oficines d’Al-Jazira a Egipte van ser clausurades i diversos dels seus periodistes van ser detinguts. Entre ells, tres reporters del canal en anglès -un d’ells de nacionalitat australiana-, que van ser condemnats a llargues penes de presó. Precisament, la distensió amb Qatar podria propiciar aviat una solució al seu cas.

Prudència en la primera reacció

La reacció inicial del Caire després de la notícia va ser de satisfacció, però a la vegada de cautela. “Era una demanda clau proposada pels mediadors… No podíem normalitzar les relacions amb Qatar si tenien un canal que es dedica a atacar-nos”, va declarar al diari oficialista Al Ahram un alt càrrec del ministeri d’Exteriors egipci que no es va voler identificar. Per la seva banda, Al-Jazira va justificar el tancament del canal Egipte en Directe com una reestructuració de diverses de les seves cadenes regionals.

La détente entre Egipte i Qatar és resultat directe de la reconciliació entre el petit emirat i l’Aràbia Saudita, segellada en una cimera extraordinària al novembre del Consell de Cooperació del Golf, l’organització que reuneix tots els països de la península Aràbiga. Arran de l’esclat de la Primavera Àrab, la rivalitat geoestratègica entre les dues petromonarquies del Golf s’havia intensificat, cosa que havia provocat la retirada d’ambaixadors. Mentre que Qatar donava suport a l’ascens dels Germans Musulmans i altres forces favorables al canvi a la regió, la família reial saudita apostava per mantenir l’ statu quo, temorosa d’una possible revolta de naturalesa islamista.

La seva acarnissada competició per l’hegemonia regional es va estendre també a Síria, encara que tots dos països donen suport a la caiguda de Baixar al-Assad. El fet que patrocinessin milícies rivals de l’oposició siriana va ser un dels factors que va impedir que s’unissin abans de l’eclosió dels moviments jihadistes. Pels experts, el nou equilibri regional podria cristal·litzar en una dinàmica de cooperació entre l’Aràbia Saudita, Qatar i Egipte en els conflictes a la regió. La seva entesa és especialment necessària a Líbia, on han armat milícies enfrontades al camp de batalla.

Article publicat al diari ARA el 24-12-2014

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s