Tunísia consolida la seva transició democràtica a les urnes

Les primeres eleccions legislatives celebrades a Tunísia després de l’aprovació de la nova Constitució democràtica van transcórrer ahir sense cap incident remarcable. Davant la por de nous atemptats dels grups jihadistes, el govern va desplegar més de 80.000 agents per garantir la seguretat dels comicis. El correcte desenvolupament del procés electoral, que culminarà amb les eleccions presidencials del mes vinent, és crucial per consolidar la transició a Tunísia, bressol de les revoltes àrabs i l’únic que ofereix una perspectiva esperançadora. Ahir a la nit, a l’hora de tancar l’edició, el recompte encara no havia acabat.

“Em sento molt feliç d’haver pogut votar. Aquest ha sigut el meu primer cop, gràcies a la revolució”, deia amb un gran somriure als llavis la Yosra, una estudiant de geografia de 19 anys, mentre mostrava el seu dit índex tenyit de tinta blava. Tant al col·legi electoral del seu barri, Malassin, al nord de la capital, com a la resta del país, es van formar llargues cues des de primera hora del matí, cosa que desmentia els pronòstics previs d’una feble participació. Segons la comissió electoral, al voltant d’un 60% del cens havia anat a votar, una xifra basada només en una estimació que, ahir a la nit, no es podia donar per definitiva.

D’acord amb els experts, hi ha dos partits favorits per guanyar: els laics de Nidaa Tunis i els islamistes d’Ennahda. Aquests últims es van imposar el 2011 i van liderar un govern de coalició amb dos petits partits progressistes. Va ser precisament la por a la islamització del país i a l’hegemonia política d’Ennahda el que va portar que diverses personalitats de l’esquerra tunisiana i polítics vinculats a l’antic règim del dictador Ben Ali fundessin Nidaa Tunis. Transversal ideològicament, Nidaa Tunis aspira a posar fi a la fragmentació que va propiciar la derrota de les formacions laiques.

“No conec el programa del partit, més enllà que vol frenar Ennahda. El mateix passa amb la majoria dels nostres votants. El país viu la lluita de dues ideologies antagòniques, una de progressista i una altra de retrògrada”, diu la Sanda, una farmacèutica que exerceix d’interventora de Nidaa Tunis a l’exclusiu barri de la Marsa. Com en altres països de la regió, Tunísia viu una profunda polarització política, si bé aquí s’expressa pacíficament.

“Espero que hi hagi un canvi i que Ennahda rebi un càstig. Quan van ser al govern no van fer res de bo. Van ser molt tous amb el terrorisme i per això ara tenim un greu problema de seguretat”, afirma l’Ahmed, un estudiant d’econòmiques que no té por que tornin alguns personatges pròxims al règim de Ben Ali. “No tothom era dolent, hi havia tecnòcrates que van fer bé la seva feina. A més, estic tranquil perquè la població no permetrà que tornem a una dictadura”, afegeix.

Incertesa fins a l’últim moment

Com que les enquestes estan prohibides des de l’inici de la campanya electoral, la incertesa sobre els resultats és màxima. Tot i el desgast del poder, Ennahda confia en la seva densa xarxa de militants per arribar a la població, sobretot a les zones més pobres, els seus autèntics feus. “Espero que Ennahda tingui una segona oportunitat. Van fer algunes errades per la seva falta d’experiència en la gestió, però el problema de veritat va ser l’actitud obstruccionista de l’oposició. Les seves vagues contínues, les manifestacions…”, opina el Nourredin, un taxista i convençut votant d’Ennahda.

Atesa l’estricta proporcionalitat del sistema electoral, és altament improbable que cap partit assoleixi la majoria absoluta. “L’èxit en aquestes eleccions vindrà determinat per la capacitat dels candidats de constituir coalicions, treballar junts i negociar”, sosté l’analista Daniel Tavana, del think tank POMED.

Article publicat el dia 27-10-2014 al diari ARA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s