L’ajuda internacional per a reconstruir Gaza fa curt

El Caire.-El grup de més de 70 països i organitzacions internacionals que van participar ahir en la conferència de donants per a la reconstrucció de Gaza celebrada al Caire es van comprometre a enviar un total de 4.300 milions d’euros a Palestina durant els pròxims tres anys. Menys de la meitat dels fons es dedicaran a refer les destrosses a la franja i la resta, a altres programes. El territori palestí va patir una greu devastació en la guerra contra Israel d’aquest estiu.

La quantitat final promesa per reconstruir Gaza, uns 2.100 milions d’euros, es queda curta respecte als 3.200 milions d’euros que havia reclamat el president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, en la seva intervenció a la conferència. Els donants no van desgranar el destí del total del pressupost compromès i només van avançar que prioritzaran l’enviament urgent d’ajuda humanitària per valor de 320 milions d’euros.

En la cimera egípcia hi van participar el secretari d’Estat dels Estats Units, John Kerry; el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, i la màxima responsable de la diplomàcia europea, Catherine Ahston, entre d’altres. Els mandataris van insistir en la necessitat d’arribar a un acord polític de pau entre israelians i palestins que eviti un nou cicle de guerra, alto al foc i posterior reconstrucció. La franja ha patit tres ofensives en nou anys, cosa que suposa una factura enorme pel que fa a les pèrdues de vides i de diners.

Crisi humanitària

Els Estats Units van prometre una contribució addicional de 167 milions d’euros, que s’afegeixen als 190 milions de dòlars ja anunciats. Pel que fa a la Unió Europea, els fons compromesos arriben als 450 milions d’euros, sumant els enviats directament des de Brussel·les i els corresponents a cadascun dels 28 estats membres. D’aquesta quantitat, 18 milions d’euros provenen de l’estat espanyol, segons va informar Jesús Gracia, que presideix la delegació espanyola.

A causa de les guerres i de l’embargament, la franja de Gaza viu una greu crisi humanitària. Es calcula que prop de 20.000 habitatges van ser destruïts i 100.000 famílies van perdre casa seva a causa dels bombardejos israelians de l’estiu passat.

Així mateix, unes 50 clíniques van ser totalment o parcialment destruïdes i fins i tot les escoles de l’agència de l’ONU per als refugiats palestins van rebre l’impacte de les bombes. Tal com sol·licitava la comunitat internacional, el govern palestí presidit per Abbas serà l’encarregat de gestionar la reconstrucció gràcies al pacte entre les diverses faccions palestines per formar un govern d’unitat nacional de caràcter tecnocràtic i que la setmana passada es va reunir simbòlicament a la franja.

Segons l’acord d’alto al foc permanent entre Israel i les faccions palestines del 26 d’agost, Israel ha alleujat el bloqueig econòmic que va imposar el 2006 i se celebraran noves converses per resoldre els assumptes encara en litigi, com l’aixecament complet de l’embargament, la construcció d’un port i un aeroport a Gaza, i noves garanties per a la seguretat d’Israel.

De moment, el diàleg entre les parts està estancat i no hi ajuda el fet que l’executiu presidit per Benjamin Netanyahu anunciés fa poc que es construirien nous assentaments en els territoris ocupats del voltant de Jerusalem.

Article publicat a l’ARA el 11-10-2014

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s