“Erdogan no està compromès amb el procés de pau

Entrevista amb Samil Altan

Samil Altan es un dels líders a Estambul del partit pro-kurd HDP. Veterà militant progressista, Altan ha consagrat la seva vida a la política. La seva oficina es troba al bulliciós carrer Istiklal, el més comercial de la capital econòmica de Turquia. Allà comenta la situació del procés de pau entre l’Estat turc i el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), immersos en un conflicte desde fa més de tres dècades en les que han mort almenys 40.000 persones.

-Quina és la situació del procés de pau entre Turquia I el PKK?

Està encallat. Des del març de l’any passat el PKK va declarar una treva, però encara no han començat les negociacions oficials entre les parts. El govern turc, amb Erdogan al capdavant, diuen voler resoldre el conflicte. Però no hi estan realment compromès. Per això cal que el pressionem.

-El govern diu que el PKK ha d’entregar les armes …

Això el PKK no ho farà mai. L’acord per declarar la treva establia que havien de retirar-se de Turquia. I ho han fet. Els líders del PKK estan a les muntanyes del Kandil. El PKK només entregarà les armes al final del procés, no a l’inici.

-Quines són les demandes del seu partit?

Tot i que estem formats per diversos moviments kurds, el programa del HDP preten crear una Turquia plenament democràtica, en la que no hi hagi discriminació contra cap minoria, com els alevis, els armenis, etc. Creiem que s’hauria d’aplicar a Turquia el que anomenem una “autonomia democràtica”, és a dir, crear regions amb poders legislatius i executius. S’ha de canviar la Constitució, que defineix el país com la terra dels “turcs”, però no només hi ha turcs al país.

-Fins a quin punt és important la qüestió de la llengua kurda?

Ho és molt. Crec que el conflicte kurd no es podrà resoldre mai si no s’atorga als kurds el dret d’aprendre la seva llengua a les escoles públiques. De moment, s’ha fet algun pas en aquesta direcció però és insuficient. Ara mateix, el kurd ja es pot aprendre en instituts privats, i hi ha un canal públic en kurd. Però la cadena és il·legal, i en qualsevol moment un jutge la podria clausurar.

-Sent la població turca molt nacionalista, té realment Erdogan marge per fer concessions?

Crec que sí, perque tothom està ja fart del conflicte, tant kurds com turcs. El govern controla molts mitjans de comunicació, té una capacitat de persuassió poderosa. Si decidís avançar en el procés, podria convéncer a la població.

-Acceptaria el HDP canviar la Constitució per donar més poders a Erdogan a canvi d’un reconeixement de la identitat kurda?

No, mai, Erdogan cada cop està acumulant més poders, es comporta més com un dictador. Nosaltres no donarem suport a cap reforma de la Constitució que atorgui més poders i competències a la presidència.

-Per què Erdogan ha tornat a guanyar les eleccions?

Per una banda, hi ha un procés d’islamització de la societat que després es trasllada a les urnes. És molt perillós. El govern ha modificat el sistema educatiu per introduir-hi més classes de religió. A banda d’això, a base de donar ajudes a les capes de la població pobres, els ha generat una dependència envers un govern que és, per desgràcia, ultraliberal.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s