24 hores més de treva a Gaza

El Caire.-Després del silenci de les bombes i la represa de les negociacions, el conflicte de Gaza s’ha convertit en una autèntica guerra de nervis entre el govern d’Israel i les faccions palestines. Un cop més, els representants dels dos bàndols han arribat fins a l’últim minut per acordar una prolongació de la treva en vigor, i així ampliar el marge per arribar a una solució pactada al conflicte. Mentre que l’alto al foc que acabava la mitjanit d’aquest dilluns hora local era de cinc dies, el nou serà de només 24 hores, la qual cosa suggereix que les parts són molt a prop d’un acord definitiu.

Les converses es van reprendre al Caire diumenge un cop les delegacions palestina i israeliana ja van haver consultat amb els seus respectius líders la proposta d’un alto al foc permanent presentada pels mediadors egipcis dimecres. Segons una filtració publicada pel diari egipci Al Shuruq, l’oferta egípcia consta d’onze punts, i recull un alleugeriment del bloqueig a la franja, una ampliació progressiva de la superfície costanera on poden treballar els pescadors palestins, i el control dels agents de l’Autoritat Nacional Palestina de les fronteres de Gaza. En canvi, deixa per a unes converses que haurien de començar un mes després de firmar-se la treva els assumptes més espinosos, com la construcció d’un port i un aeroport a Gaza o la desmilitarització de la franja.

Abans de la reunió d’aquest dilluns, tot indicava que no s’havia produït un acostament de les postures, sinó més aviat tot el contrari. Un representant de la delegació palestina va afirmar que Israel havia endurit la seva postura durant les últimes hores, tot presentant una sèrie de “demandes impossibles”, sobretot en l’àmbit de la seguretat. La filtració coincidia amb les declaracions de diversos responsables del govern israelià exhibint més intransigència. El ministre d’Economia, Naftali Bennett, fins i tot va demanar la retirada d’Israel de les negociacions.

Tot i les amenaces públiques intercanviades pels dos bàndols, no sembla que cap dels dos estigui interessat realment en un retorn de les hostilitats. D’acord amb les últimes xifres, les víctimes mortals palestines ja superen les 2.000, a les quals cal afegir més de 10.000 ferits. “Hem deixat la guerra enrere”, va declarar a l’agència AP Ziad Nakhleh, un dels representants de la Jihad Islàmica presents a les converses del Caire.

Article publicat al diari ARA el dia 19-08-2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s