Un any després, Al-Sissi ja és raïs d’Egipte

El Caire.-Quasi un any després d’haver deposat l’islamista Mohamed Mursi a través d’un cop d’Estat, Abdelfattah al-Sissi, va jurar ahir el càrrec de president d’Egipte en un cerimònia celebrada a la seu del Tribunal Constitucional. En les seves primeres declaracions, el mariscal retirat es va felicitar per la “transició democràtica i pacífica” assolida pel país amb la celebració de les recents eleccions presidencials, en les que va arrassar amb més d’un 93% dels vots.

Si bé és cert que Egipte obre una nova era amb l’ascensió d’al-Sissi, molts egipcis perceben aquest trànist més aviat com un retorn al passat. No en va, el país ha estat governat amb mà de ferro per un militar durant les últimes sis dècades amb un sol interludi: l’any de govern de Mursi. En els darrers mesos, el país ha experimentat una ferotge repressió de l’oposició, sobretot islamista però també laïca, que s’ha saldat amb la mort de més de 2.000 persones en enfrontaments amb la policia, i amb l’arrest d’entre 20,000 i 40,000 per la seva participació en protestes de caire polític.

La jornada de celebracions, declarada festiva pel govern, es va iniciar a la seu del Tribunal Constitucional, on al-Sissi va jurar el càrrec. Al seu costat, es trobava Adli Mansur, el president interí durant la fase de transició, i que ara tornarà a ocupar la presidència del Constitucional. Aquesta és la primera vegada a la història d’Egipte que té lloc un traspàs formal de poders d’un president al seu successor. A l’acte van assistir les principals autoritats socials, polítiques i religioses del país. Entre elles, l’encara primer ministre Ibrahim Mahlab.

Està previst que tant Mahlab com el govern en el seu conjunt posin els seus càrrecs a disposició d’al-Sissi durant les properes hores. No obstant, els rumors apunten que el nou raïs demanarà a la majoria de ministres que continuïn als seus càrrecs fins les properes eleccions legislatives. D’acord amb la nova Constitució, el president continua tenint la potestat de nomenar al primer ministre, però aquest ha de comptar amb el suport de la majoria del Parlament. De fet, ja s’estan produint moviments al panorama polític per a la formació d’una plataforma de partits pro-Sissi amb l’objectiu d’esdevenir el principal bloc de l’hemicicle.

Després del jurament, al-Sissi es va desplaçar al Palau d’Ittihadia, on va rebre els mandataris arribats a El Caire per l’ocasió. Les delegacions de més alt rang van pertanyer als països de la regió, amb els reis de Jordània, Kuwait i Bahrein al capdavant, així com també el president palestí, Mahmud Abbàs. Els països del Golf Pèrsic constitueixen el principal suport del règim actual, ja que la seva asistència financera ha superat els 10.000 milions d’euros. Per la seva banda, els països europeus van estar representats pels seus ambaixadors, ja que cap líder polític va voler assistir en protesta per les reiterades violacions de drets humans.

Lluny dels fastos oficials, diversos milers de persones van celebrar la presa de possessió d’al-Sissi a la plaça Tahrir, símbol de la Revolució del 2011. La seva actitud contrastava amb la dels Germans Musulmans, el partit de Mursi, que van convocar una nova jornada de protestes. Tanmateix, les seves manifestacions semblen haver anat perdent pistonada a mesura que passaven els mesos, i la resposta popular a la seva crida d’ahir va ser limitada.

Article publicat a l’ara el dia 09-06-2014

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s