Al-Sissi venç, però no convenç a Egipte

El Caire.-El mariscal Abdel Fattah al-Sissi ja té l’aval de les urnes que necessitava per convertir-se en el pròxim president d’Egipte, prop d’un any després d’haver deposat l’islamista Mohammed Mursi, primer rais electe del país àrab. No obstant, el contundent mandat popular que ha rebut de la ciutadania s’ha vist tacat per l’ombra del dubte, ja que molts observadors desconfien de les xifres ofertes per un membre de la Junta Electoral, que no donarà els resultats oficials fins diumenge.

Segons va declarar el jutge Tarek Shebal al diari oficialista Al-Ahram, Al-Sissi hauria obtingut prop del 93% dels sufragis, mentre que el seu únic adversari, el polític progressista Hamdin Sabahi, només hauria rebut un suport del 3%, una xifra inferior fins i tot de la de vots nuls. En una roda de premsa, Sabahi va reconèixer la seva derrota, però va advertir que durant els tres dies de votació es van produir nombroses irregularitats, i que les dades presentades no són creïbles. En concret, el candidat perdedor va desacreditar la xifra de participació d’un 47%, que va titllar “d’un insult a la intel·ligència” dels egipcis.

La taxa de participació es va convertir en la principal polèmica d’unes eleccions que van transcórrer sense cap incident greu en un país acostumat a habituals esclats de violència els últims tres anys. Durant els primers dos dies de votacions, la majoria d’observadors i periodistes van estimar que la participació era més aviat baixa, la qual cosa hauria motivat les autoritats a allargar la votació a un tercer dia, un fet sense precedents.

Per al règim era important obtenir una xifra elevada per reafirmar la legitimitat qüestionada. De fet, el mateix Al-Sissi va demanar abans de l’obertura de les urnes que votessin almenys 40 milions d’egipcis dels 53 milions que formen el cos electoral. Finalment, segons la Junta, els votants amb prou feines van arribar a uns 25 milions, una xifra molt semblant a la de la contesa del 2012.

La missió d’observadors de la UE va avalar el procés en considerar-lo “en línia amb la llei del país”, si bé va censurar el context de falta de llibertats en què es va celebrar. En una roda de premsa al Caire, el portuguès Mario David, el cap de la missió, va dir que l’equip de 150 observadors no va apreciar irregularitats importants.

Tanmateix, sí que va estimar que la pugna entre Sabahi i Al-Sissi no es va produir en un “pla d’igualtat”. “La normativa sobre el finançament de la campanya no es va aplicar de manera estricta”, va dir en referència a la riuada de cartells i pòsters del mariscal que van inundar els carrers. A més, també va dir que els mitjans de comunicació privats van afavorir el candidat oficialista. En canvi, David va passar de puntetes sobre la qüestió de la participació.

En un comunicat públic, la coalició de partits islamistes pro Mursi, en què figuren els Germans Musulmans, va atribuir la baixa participació al rebuig de la ciutadania al cop d’estat. El grup va instar la població a rebel·lar-se: “Fem una crida a tots els egipcis a continuar amb la seva revolució, que tenia com a objectiu la llibertat”. El dia anterior, l’oposició laica també argumentava que la baixa participació deslegitimava l’autoritat d’Al-Sissi.

Així doncs, en lloc de desmoralitzar els seus oponents, el procés electoral, destinat a coronar el mariscal, sembla més aviat haver-los envalentit. La tasca del pròxim rais no es presenta gens fàcil.

Article publicat a l’ARA el dia 30-05-2014

Anuncis

Un pensament sobre “Al-Sissi venç, però no convenç a Egipte

  1. Com passa en molts països quan hi ha eleccions, el guanyador infla les xifres tant com pot, i els perdedors en aquest cas Hamdin Sabahi, diuen que les dades publicades no són certes i que el cost de publicitat de les eleccions per part de Al-Sisi va ser elevadíssim, cosa que s’ha comprovat i es veu que és certa..
    D’altra banda hi ha els Germans Musulmans que s’atreveixen a moure als que no volen com a president Al-Sisi, dient-los que l’objectiu de les eleccions o del futur del país és la llibertat, quan ells mateixos governant Mursi feien i desfeien segons la seva conveniència. Potser no exactament respecte a la llibertat de les persones, però sí en quant a les lleis que sortien del Parlament.
    En fi veurem quin futur es prepara per als egipcis, que de moment no és gaire engrescador.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s