Egipte vota per legitimar al-Sissi

Policies i militars protegeixen un col·legi al barri de Dokki

Policies i militars protegeixen un col·legi al barri de Dokki

El Caire.-La primera de les dues jornades electorals dels comicis presidencials a Egipte va transcórrer ahir sense cap altre sobresalt que una falsa amenaça de bomba al Caire. Aquestes són les primeres eleccions després del cop d’estat de l’estiu passat, i són pocs els que dubten d’una victòria aclaparadora d’Abdel Fattah al-Sissi, exministre de Defensa i home fort del nou règim. De fet, la cita amb les urnes sembla més aviat un plebiscit per avalar l’ascens a la presidència del mariscal. El seu adversari més perillós no és Hamdin Sabahi, l’altre únic candidat, sinó els Germans Musulmans, la confraria islamista il·legalitzada després del cop.

La imatge d’Al-Sissi és omnipresent aquests dies al Caire. No tan sols domina les principals avingudes i autopistes de la capital des d’uns enormes cartells publicitaris, sinó que els seus pòsters electorals adornen fins i tot la recepció de moltes escales de veïns. Aquesta aparença d’unanimitat és encara més evident en un col·legi electoral reservat per a les dones al barri popular d’Imbaba. Vestides de negre i cobertes pel hijab, diverses dones udolen mentre fan cua. Enmig d’un ambient festiu, altres coregen “Al-Sissi és el nostre president!”, i canten cançons patriòtiques.

“Jo he votat Al-Sissi perquè crec que és qui ens portarà l’estabilitat i la seguretat. Ell és un militar. Estem farts de manifestacions. Volem feina per als nostres fills”, explica la Faiza Abdel Moneim, una mestressa de casa que ha acudit al col·legi electoral amb una criatura a coll.

A l’escola del màrtir Jawad Hosni, al mateix barri, reservada als electors masculins, l’ambient és més apagat i les cues més curtes. També costa molt de trobar-hi seguidors de Sabahi, tot i que el polític nasserista va imposar-se a Imbaba a la primera volta de les eleccions del 2012 gràcies al seu compromís en la lluita contra la pobresa. “Jo vaig votar Sabahi a les anteriors, però crec que Al-Sissi és l’home adequat per al moment actual. Té experiència en la gestió d’una institució com l’exèrcit, i personalitat forta”, diu l’Eïd Youssef, de mitjana edat.

Tal com va passar al referèndum constitucional del gener passat, la majoria dels electors presents als col·legis són d’edat avançada. La joventut, principal protagonista de la revolució que va deposar Hosni Mubàrak, el sector social en què confiava la campanya de Sabahi per donar la sorpresa, no sembla que s’hagi mobilitzat.

“He votat Al-Sissi perquè sí… no hi ha cap motiu”, diu un noi de mala gana en ser preguntat a la sortida d’un col·legi del barri de Dokki, de classe mitjana. “Jo he votat Sabahi perquè és el candidat de la revolució”, respon en veu baixa un amic seu, que declina fer més comentaris mentre mira al voltant esporuguit.

Els Germans Musulmans, el moviment del deposat president Mohammed Mursi, van fer una crida a la ciutadania perquè boicotegés uns comicis que considera il·legítims. No obstant, no tothom que s’absté és seguidor islamista. “Ningú de la meva família ha anat a les urnes. Ja hem votat quatre vegades des de la revolució, i de què ha servit? No ens agrada el caràcter que han adoptat els esdeveniments. Hi ha molta violència”, diu el Nur, un jove quiosquer.

La campanya de Sabahi va denunciar diverses irregularitats, com ara que a alguns dels seus delegats els havien prohibit entrar als col·legis electorals i que d’altres havien estat agredits per les forces de seguretat. Una coalició d’ONGs egípcies que supervisa els comicis ha registrat també altres violacions, com activitats de propaganda electoral dins dels col·legis o als voltants.

El resultat de les eleccions i l’índex de participació -sobre el qual hi ha dades contradictòries- serviran per mesurar el grau de suport al règim. Les enquestes fetes per instituts d’opinió locals i internacionals ofereixen una imatge força diferent del sentiment de l’opinió pública. Algunes suggereixen un suport ampli a Al-Sissi i altres descriuen una societat més aviat dividida i resignada. A última hora, el govern ha decidit convertir en festiu el dia d’avui, senyal que la participació és més baixa del que s’esperava.

El govern dimitirà el 5 de juny

El primer ministre interí d’Egipte, Ibrahim Mahlab, va informar ahir a la televisió pública que el seu gabinet dimitirà en bloc després de l’anunci oficial del resultat de les eleccions presidencials, el 5 de juny. Mahlab va assumir el càrrec a principis de març i va constituir el segon executiu interí des del cop d’estat del 3 de juliol passat contra el president electe islamista, Mohammed Mursi. La seva declaració va ser inesperada, ja que la majoria d’analistes pensaven que el veterà polític seguiria al càrrec fins a la celebració de les eleccions legislatives, previstes per a la tardor, però per a les quals encara no hi ha data definitiva.

D’acord amb la nova Constitució, el primer ministre és nomenat pel president, però ha de comptar amb el suport de la majoria del Parlament. Actualment el president interí, Adli Mansur, exerceix poders legislatius, ja que les dues cambres van ser dissoltes, l’una el 2012 i l’altra l’estiu passat.

Article publicat a l’ARA el dia 27-05-2014

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s