Egipte torna a les urnes sota l’ombra del passat

El Caire.-“Visca Egipte!”, proclama amb un somriure Abdel Fattah al-Sissi. Ho fa en els milers de cartells electorals que inundaven els carrers del Caire la vigília de les eleccions presidencials, que se celebren entre avui i demà a Egipte. L’exministre de Defensa és el gran favorit, si no segur guanyador, d’uns comicis que tenen com a objectiu legitimar a través de les urnes el sistema instal·lat l’estiu passat després del cop d’estat contra Mohamed Mursi, el rais islamista electe. Per setena vegada des de la caiguda de Hosni Mubàrak el 2011, més de 50 milions d’egipcis estan cridats a votar.

L’únic rival del mariscal retirat és Hamdin Sabahi, un polític progressista que va ser el tercer candidat més votat en les eleccions presidencials del 2012. La seva pugna és desigual en tots els fronts, i sempre a favor d’Al-Sissi: el pressupostari, el mediàtic i l’institucional. I és que la campanya de Sabahi ha denunciat en repetides ocasions que les institucions de l’estat no són imparcials. De fet, l’anunci de la candidatura d’Al-Sissi va estar precedida per un comunicat de les forces armades en el qual de forma velada li oferien el seu suport.

Tot i que les autoritats s’han esforçat per donar a les eleccions una façana democràtica, amb missió d’observació de la Unió Europea inclosa, ha sigut una campanya tan atípica que aixeca tota mena de suspicàcies. I no només perquè durant els mesos anteriors s’han il·legalitzat els principals grups polítics opositors -els Germans Musulmans i el Moviment del 6 d’Abril-, sinó també perquè més de 2.000 persones han mort en actes de violència política, i 21.000 més han estat arrestades.

D’entrada, Al-Sissi no ha participat en cap míting electoral a causa dels riscos per a la seva seguretat, i s’ha limitat a oferir entrevistes a les diverses cadenes de televisió del país. A més, no va fer públic el seu programa electoral fins unes hores abans que obrissin els col·legis.

D’acord amb les declaracions d’Al-Sissi, en cas que guanyi no s’ha d’esperar cap gir substancial respecte a les polítiques aplicades fins ara pel govern interí, sota tutela militar. El mariscal ha promès més mà dura contra els Germans Musulmans, el partit de Mursi, que s’ha convertit en l’enemic públic número u de l’Estat.

A més, per tal d’aconseguir l’ansiada estabilitat, també ha donat suport a la draconiana llei de manifestacions actual, que atorga al ministeri de l’Interior egipci la potestat de prohibir-ne qualsevol.

Aquesta legislació ha sigut un dels temes centrals de la campanya, ja que Sabahi l’ha escollit per marcar perfil propi. El polític nasserista ha assegurat que esmenaria la llei el primer dia de la seva presidència i amnistiaria els activistes laics empresonats per la seva aplicació. En canvi, en tot el que fa referència als Germans Musulmans, Sabahi ha mantingut una línia semblant a la del seu adversari.

Risc d’atemptats jihadistes

Tot i que els analistes no donen cap opció de victòria a Sabahi, en el seu míting de tancament de campanya es respirava un cert optimisme. “Els egipcis donaran una lliçó als que diuen que les eleccions ja estan decidides”, va assegurar Hossam Moenes, el portaveu de la campanya. Els resultats del vot dels emigrants a les ambaixades egípcies d’arreu del món suggereix més aviat el contrari: Sabahi amb prou feines va superar el 5% davant el 95% d’Al-Sissi.

Davant el risc d’atemptats de grups jihadistes, les forces de seguretat han extremat les mesures de seguretat per a la jornada. Més de 200.000 membres de les forces de seguretat, entre policies i soldats, s’encarregaran de protegir els col·legis electorals. Entre el material amb què comptaran hi ha quinze vehicles blindats enviats pels Emirats Àrabs Units, un aliat del règim actual, en una cessió feta expressament amb motiu de les eleccions.

Article publicat a l’ARA el dia 26-05-2014

Anuncis

Un pensament sobre “Egipte torna a les urnes sota l’ombra del passat

  1. No vull ni puc pensar amb més actes terroristes o vessament de sang en aquestes eleccions, que de fet són una “pallassada” doncs sembla claríssim que guanyarà Al-Sissi. Que no tingui tanta mà dura, perquè el rebutjaran més aviat o més tard. El que ha de fer es preocupar-se per l’economia del país i donar treball sobretot als joves. Un règim democràtic ha de ser en servei del poble i el que avui es necessita a Egipte es generar confiança per recuperar turisme i inversions estrangeres. També és urgent protegir als més desfavorits que no tenen ni un bocí de pa per posar-se a la boca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s