Al-Sissi vol ser el nou raïs d’Egipte

El Caire.-El ministre de Defensa egipci, Abdelfattá al-Sissi, va anunciar ahir la seva intenció de participar a les eleccions presidencials, sense una data definitiva encara. El mariscal és el gran favorit.

Després de molts mesos de rumors i falses filtracions d’un anunci imminent, al-Sissi va dirigir-se ahir a la nació a través d’un missatge emès per la televisió pública per explicar les raons que l’han portat a presentar-se a les eleccions presidencials i els eixos del seu programa electoral. Tot i que estaven previstos per a mitjans d’abril, els comicis van ser endarrerits per discrepàncies sobre la llei electoral, i s’espera que la Junta Electoral en fixi la data definitiva durant els propers dies.

Al-Sissi va realitzar l’esperada declaració després d’una reunió del Consell Superior de les Forces Armades en què va presentar la seva dimissió com a ministre de Defensa. D’acord amb la llei egípcia, els militars han d’abandonar les seves responsabilitats a l’Exèrcit per poder assumir un càrrec polític. A la reunió de la cúpula militar també es va nomenar el seu sustitut, Sidqi Sobhi , actual cap de l’Estat Major

“Em dirigeixo a vosaltres per última vegada amb l’uniforme militar després de prop de 45 anys de servei” , va dir al-Sissi a l’inici del seu discurs, de poc més de 15 minuts de duració. El mariscal va justificar la seva decisió en el fet que es tracta d’una “petició” del poble egipci. “Jo sempre he estat un soldat al servei de la nació egípcia “, va afegir .

L’encara mariscal va afirmar que el país es troba davant enormes desafiaments en els àmbits econòmic , polític i de seguretat , i va apel·lar a la unitat de la nació per poder superar-los. “No puc oferir miracles , peró sí que puc oferir treball dur i abnegació “, dijo. En diverses ocasions va reiterar que el seu principal objectiu és la construcció d’un país “democràtic i modern”. Així mateix, va prometre lluitar contra la situació d’atur que pateixen “milions de joves egipcis”, així com aportar “estabilitat, seguretat , i esperança” a l’atribolada nació àrab.

En un país obsessionat per les conspiracions exteriors, el mariscal va advertir que no permetrà ” la interfència en els assumptes domèstics d’Egipte” d’altres països. En el seu discurs no va faltar una referència al combat contra el terrorisme, gran lògica legitimadora del nou règim sorgit del cop d’Estat contra l’ex president islamista Mohamed Mursi. “Pretenc alliberar el país de la por i el terrorisme “, va reblar.

Posseïdor d’una notable popularitat entre la població egípcia, els analistes consideren a al-Sissi com el gran favorit per imposar-se en els comicis presidencials. Després de la retirada de diversos possibles aspirants al·legant la seva manca de confiança en la neteja del procés electoral, de moment, el mariscal només compta amb un adversari, el nasserista Hamdin Sabbahi, tercer a les presidencials del 2012.

L’anunci va arribar quan encara no s’ha apagat la pol·lèmica generada per la condemna simultània a la pena de mort per a 529 persones per part d’un tribunal de la província de Mínia, situada al sud d’Egipte. En una manifestació de protesta ahir a la Universitat d’El Caire, va morir un estudiant i uns altres vuit van resultar ferists. Malgrat les crítiques de les organitzacions de drets humans per la falta de garanties jurídiques del judici, la fiscalia va imputar ahir a 919 persones en dos nous ” macrojudicis” també relacionats amb als actes de violència succeïts a Mínia el mes d’agost passat com a represàlia pel brutal desallotjament del campament islamista de Rabà al-Audauia, que es vas saldar amb la mort de centenars de persones.

Article publicat a l’ARA el dia 27-03-2014

Anuncis

Un pensament sobre “Al-Sissi vol ser el nou raïs d’Egipte

  1. Quasi que ja no podia esperar més per fer aquest pas, perquè de ganes de ser President no n’hi falten pas, o això és el que sembla. Jo vaig seguint per la premsa i la televisió, els aconteixements de l’Orient Mitjà i especialment els d’Egipte, perquè amb la caiguda del règim de Mubarak i la presidència de Mursi, semblava que s’estrenava una democràcia que tindria entrebancs, però no tants ni tan sagnants com els que en realitat han passat.
    En Mursi i el seu govern, m’han decepcionat molt, perquè han fet la política com un vestit a mida de les espectatives dels Germans Musulmans, i encara que són molts i poderosos, el poble egipci que no és d’aquesta corda s’ha sentit enganyat.
    Ara bé, Al-Sisi, fins ara Ministre de Defensa, tampoc m’inspira confiança, perquè una cosa són les intencions que expressen per guanyar vots i una altra les que fan quan tenen les regnes del poder. Per exemple aquests “macrojudicis” clamen al cel. No és just ni raonable que no deixin expressar-se als advocats defensors dels jutjats. I em sembla que ja van pel tercer judici de centenars de persones. També em va esgarrifar un article on un home jove que havia estat empresonat explicava els maltractes soferts a la presó i en quines condicions estan els presos.
    En fi, en la meva opinió, i em sembla que es compartida per moltes persones, hauran de passar uns quants anys fins que les noves generacions potser més formades i dialogants, instaurin de veritat una democràcia, tot i sabent que no és un sistema just i boníssim, però almenys hauria de permetre més llibertats que els autoritarismes i les dictadures que han viscut i els han portat a caure en aquest desencís per part d’uns i a la lluita ni que sigui a pedrades a altres. I el més terrible a part de els que han mort, ha estat el fet d’ensorrar el país, per manca de turisme i por d’invertir-hi empreses de l’estranger. ..

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s