Tot esperant al-Sissi, dimiteix el govern egipci

El Caire.-El govern interí del “premier” Hazem al-Beblawi, nomenat després del cop d’Estat, va dimitir ahir a l’espera que Abdelfattah al-Sissi anunciï la seva candidatura per a les eleccions presidencials.

L’anunci del primer ministre egipci, Hazem al-Beblawi, de presentar la dimissió en bloc del govern va sorprendre no només a analistes i ciutadans, sinó també als seus propis ministres, que van conéixer la decisió amb unes poques hores d’antel·lació. Al-Beblawi no va oferir cap explicació per a la seva sobtada acció, que ha donat peu a tot tipus d’especulacions. Segons han filtrat diversos mitjans, el president interí, Adli Mansur, encarregarà la formació d’un nou executiu al fins ara ministre d’Habitatge, Ibrahim Mahlab.

Després d’una breu reunió d’uns 15 minuts del Consell de Ministres, al-Beblawi va comparéixer davant els mitjans de comunicació per realitzar l’anunci. “Durant els últims sis mesos, aquest govern ha complert la seva enorme responsabilitat amb seny i compromís”, va declarar el veterà polític, que va advertir que l’executiu tot sol no pot efectuar totes les reformes que necessita el país. “Hem fet tot el possible per treure el país del túnel de problemes de seguretat, pressions econòmiques i confusió política”, ha afegit.

El govern interí havia estat nomenat per l’Exèrcit a mitjans de juliol, pocs dies després del cop d’Estat que va deposar l’islamista Mohamed Mursi, el primer raïs elegit a les urnes després de la revolució del 2011. Des de llavors, Egipte ha experimentat un període de gran inestabilitat política, puntejat per repetits episodis de violència. El més greu va ser el brutal desallotjament del campament islamista de Rabà al-Audauia, que es va saldar amb la mort de centenars de simpatitzants de Mursi. Arran d’aquells fets, el premi Nobel de la Pau, Mohamed al- Baradei, va dimitir del seu càrrec de vice president.

La decisió s’ha interpretat com un intent d’aplanar el camí d’Abdelfattà al-Sissi, ministre de Defensa i vertader home fort del nou règim, vers la presidència del país. Desde fa un parell de setmanes que s’espera un anunci imminent d’al-Sissi informant que concurrirà a les eleccions presidencials, previstes per d’aquí dos mesos aproximadament. De moment, ja hi ha dos candidats oficials: el nasserista Hamdin Sabbahi, tercer a les eleccions presidencials del 2012, i Sami Anan, cap de l’Estat Major quan la Junta Militar va pilotar la transició post-Mubarak.

Atès que, d’acord amb la llei, el mariscal ha d’abandonar el seu càrrec, s’esperava una remodel·lació de l’executiu, però no d’aquest abast. El govern havia rebut dures crítiques per part d’alguns sectors per no haver declarat els Germans Musulmans com a “organització terrorista” amb anterioritat. Així, s’havia acusat a al-Beblawi d’enfrontar-se a la cofradia islamista amb una “mà tremolosa”. Les enquestes reflectien el creixent descontent popular amb l’executiu, que havia vist com la seva popularitat queia per sota del 25%. Així doncs, l’Exèrcit, la institució més poderosa del país, podria haver forçat la dimissió del primer ministre per donar un impuls a l’acció de govern abans dels comicis presidencials.

Per altra banda, un soldat va morir ahir a la província de Sharquia a causa dels trets que li van disparar uns desconeguts muntats en una motocicleta. Tot i que l’atemptat no ha estat reivindicat, s’enmarca dins la insurgència llençada per diversos grups jihadistes amb base a la península del Sinaí després del cop d’Estat.

Ibrahim Mahlab, futur premier?

Tot i que el fins ara ministre d’Habitatge, Ibrahim Mahlab, va negar haver rebut l’encàrrec de formar un nou govern, diversos mitjans van assegurar que ell és la primera opció pel president interí, Adli Mansur. Membre del comité polític del Partit Nacional Democràtic de Hosni Mubarak, el seu ascens simbolitzaria el retorn de l’antic règim. Nascut el 1949, aquest enginyer civil exercia un alt càrrec a l’empresa de construcció Arab Contractors fins que el 2010 el raïs Mubarak va nombrar-lo al Senat. Un dels grans dubtes respecte a la configuració del nou govern és si el ministre de l’Interior, Mohamed Ibrahim, en formarà part. Segons un filtració, Ibrahim ja hauria presentat la seva dimissió uns dies abans per desavinences amb al-Beblawi.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s