Egipte jutja una vintena de periodistes per terrorisme

 El Caire.-En una escalada en la repressió als mitjans de comunicació, les autoritats egípcies van iniciar ahir un judici a una vintena de periodistes acusats de càrrecs relcionats amb activitats terroristes.

Vuit dels vint periodistes acusats per greus càrrecs de terrorisme van comparéixer ahir davant un tribunal d’El Caire en la primera sessió d’un judici que posa de manifest els creixents límits a la llibertat d’expressió a Egipte després del cop d’Estat que va deposar a l’estiu el raïs islamista Mohamed Mursi. La resta dels processats es troba fora del país, i són jutjats en rebel·lia. Tots ells han rebutjat categòricament els càrrecs que pesen sobre ells, i que atribueixen a un intent per part del règim de silenciar tota veu dissident. El judici, que ha atret un gran interès internacional, fou ajornat fins el proper 5 de març.

Del grup, els setze periodistes de nacionalitat egípcia han estat acusats de pertànyer als Germans Musulmans, el principal de moviment polític del país que va ser designat oficialment “organització terrorista” a finals de desembre. Els altres quatre -una holandesa, dos britànics, i un australià- estan processats per assistir amb “diners, material i informació” als seus companys per “difondre notícies falses al món” d’acord amb els interessos de la cofradia islamista. L’únic estranger que es troba detingut és l’australià Peter Greste, un ex corresponsal de la BBC que ha rebut diversos premis i que actualment està en nòmina del canal en anglès de la cadena qatarí Al Jazeera.

Els periodistes van aprofitar la seva primera compareixença pública des del seu arrest per denunciar mals tractes i tortures. Greste va dir que físicament es trobava bé, però que les “condicions psicològiques són insuportables”. El tracte que reben els egipcis és encara més dur. El seu company Mohamed Fahmy , que es va trencar l’espatlla poc abans de l’arrest , va explicar que en els seu 50 dies de cautiveri no ha rebut la visita d’un especialista ni tampoc els calmants que va sol·licitar. Altres acusats van assegurar que, entre les tortures patides, figuraven descàrregues elèctriques. Segons les organitzacions de drets humans, aquest tipus de tortures són sistemàtiques a comissaries i presons.

Tot i que la fiscalia sostè que els vint periodistes pertanyen a Al Jazeera, l’emisora ha assegurat que només nou dels acusats són empleats seus. El govern egipci fa temps que lliure una dura batalla contra la cadena qatarí, que compta amb un notable seguiment a tot el món àrab. Les autoritats l’acusen d’oferir unes informacions esbiaixades a favor dels Germans Musulmans, el moviment de l’ex president Mursi. Els propietaris de la cadena tenen molt bones relacions amb el govern de Qatar, un estret aliat dels Germans Musulmans, i l’únic país de la regió junt amb Turquia que ha censurat de forma contudent el cop d’Estat.

“Tothom sap que aquestes al·legacions contra els nostres periodistes són absurdes, falses i no tenen cap fonament”, va declarar un portantveu d’Al Jazzera. Greste i dos dels seus companys van ser arrestats en un hotel tot just després d’haver realitzat una entrevista amb un dirigent dels Germans Musulmans. En la seva voluntat d’aillar la confraria, el govern no només assetja periodistes. Un conegut acadèmic especialitzat en moviments islamistes ha estat també processat, i un empleat egipci de l’ambaixada dels EUA encarregat de mantenir contactes amb la confraria fa quasi un mes que està arrestat. Per aquest govern, no sembla haver línees vermelles.

Al Top 5 de països més perillosos

La repressió als mitjans de comunicació no es limita a Al Jazeera. Segons el Comité per a la Protecció dels Periodistes (CPJ per les seves sigles en anglès), des del cop d’Estat, han estat clausurats onze mitjans de comunicació, la majoria de tendència islamista, i sis reporters han estat assassinats. Amb l’excepció d’Al Jazeera, que emet per satèl·lit, tots els mitjans defensen al peu de la lletra les tesis del govern.

“La repressió és pitjor que durant el règim de Mubarak. Els últims mesos s’ha arrestat i assetjat a dotzenes de periodistes”, explica a l’ARA Sherif Mansur, responsable del CPJ per a Orient Mitjà. D’acord amb aquesta ONG, Egipte es situa entre els cinc països del món més perillosos per exercir els periodisme. “No només hi ha censura, sinó també molta autcensura”, comenta un reporter del diari Al Ahram.

Article publicat a l’ARA 21-02-2014

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s