Egipte busca un salvapàtries

El Caire.-El president interí d’Egipte, Adli Mansur, va anunciar ahir l’avançament de les eleccions presidencials egípcies, previstes pel mes de juny a la fulla de ruta promulgada després del cop d’Estat del passat estiu que va deposar el raïs islamista Mohamed Murs. La decisió de Mansur s’interpreta com un gest per aplanar el camí a la presidència del país d’Abdelfattah al-Sissi, ministre de Defensa i autèntic home fort del nou règim.

L’anunci es va produir després del tercer aniversari de l’inici de la revolució, que es va acabar convertint en una de les jornades més sagnants dels últims mesos. La repressió policial de les manifestacions opositores es va saldar amb la mort d’almenys 49 persones, centenars de ferits i més de 1.000 persones arrestades, entre simpatitzants islamistes i joves revolucionaris laïcs. Mentre es consumava la massacre, milers de persones ocupaven la plaça Tahrir, epicentre de la revolta que va tombar l’exdictador Mubarak, per expressar el seu suport a l’Exèrcit i sol·licitar a al-Sissi que presenti la seva candidatura presidencial.

Els darrers esdeveniments polítics a Egipte semblen respondre a una estudiada coreografia prèvia a l’anunci del salt a la política del popular general. Després del cop, el líder militar va rebutjar categòricament tenir aspiracions polítiques. Tanmateix, amb el pas del temps, les seves declaracions es van tornar cada vegada més ambigües fins que va obrir de bat a vat les portes a una candidatura presidencial a mitjans d’aquest mes. Al-Sissi no només gaudeix del suport d’una Tahrir obnubilada ara amb la parafernàlia castrense, sinó també amb milions de signatures per convence’l a donar el pas recollides per una campanya popular anomenada “completa el teu favor”.

“La majoria de forces polítiques demanava que les eleccions presidencials fossin abans de les legislatives”, va explicar Mansur per a justificar la modificació del full de ruta en un discurs televisiu adreçat a la nació. Segons els experts, el canvi de la seqüència en la celebració dels comicis legislatius i presidencials reforçarà l’autoritat del president, ja que facilitarà la constitució d’un el parlament dominat pels seus seguidors. Si a això sumem el culte a la seva personalitat promoguda pels mitjans, i l’aprovació d’una llei electoral perjudicial per la consolidació dels partits polítics, tot apunta que Egipte el tornarà a liderar un faraó sorgit de les files de l’exèrcit.

Un cop aprovada la nova Constitució en referèndum amb un 98 % dels vots, la tria d’un president i un parlament representen les últimes estacions del procés de transició. Si bé Mansur no va fixar una data concreta pels comicis presidencials, una tasca que correspon a la Comissió Electoral, sí que va promulgar un decret que estableix un termini que va de mitjans de febrer a mitjans d’abril. Així doncs, al-Sissi haurà de renunciar al seu càrrec de ministre en breu, forçant una remodel·lació del govern. Enlloc de fer-se a la primavera, l’elecció del nou parlament es posposa aproximadament al mes de juny.

Atemptats al Sinaí

Ahir a primera hora del matí, un autobús militar va patir una emboscada al nord de la península del Sinaí que va provocar la mort d’almenys tres soldats i ferides a una desena. Es sospita que l’organització jihadista d’Ansar Bait al-Maqdis es torba darrera de l’acció. Aquest grup va assegurar en un comunicat haver abatut un helicòpter militar dissabte amb un missil terra-aire. De confirmar-se la notícia, representaria un salt qualitatiu molt important en la capacitat operativa de la insurgència islamista basada en el Sinaí.

Article publicat a l’ARA el dia 27-01-2014

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s