Egipte expulsa l’ambaixador turc per les “injerències” d’Ankara

El Caire.-Després d’haver llançat diverses advertències al primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, per les seves interferències en els assumptes interns d’Egipte, el govern egipci ha decidit passar a l’acció instant l’ambaixador turc, Hussein Anvi Botsali, a abandonar el Caire. La decisió és una escalada en les tensions que han experimentat les relacions entre els dos països des del cop d’estat que va deposar l’expresident Mohammed Mursi, un estret aliat d’Erdogan, ja que tots dos comparteixen una ideologia islamista.

“Els mandataris [turcs] han persistit en les seves posicions injustificades i inacceptables d’intentar provocar un gir en la comunitat internacional contra els interessos d’Egipte, i també de donar suport a les trobades amb grups que intenten crear inestabilitat al país”, va afirmar el ministeri d’Afers Estrangers en un comunicat públic, en el qual es qualifica l’actitud de Turquia “d’ofensa a la voluntat popular”.

L’aliança entre els governs de Mursi i Erdogan anava més enllà d’uns interessos estratègics compartits, ja que el Partit de la Justícia i la Llibertat del premier turc forma part de l’organització internacional dels Germans Musulmans, que reuneix les diverses branques de l’històric moviment islamista egipci en altres països. Aquests vincles orgànics expliquen que Erdogan hagi censurat de manera reiterada les autoritats egípcies i hagi demanat públicament l’alliberament i restitució de l’expresident Mursi.

L’anunci de l’expulsió de l’ambaixador turc va arribar només unes hores després que Erdogan fes un nou comentari en aquesta línia. Tant Turquia com Egipte van retirar els seus respectius ambaixadors del Caire i Ankara al mes d’agost a causa d’una picabaralla diplomàtica per la reacció irada d’Erdogan al brutal desallotjament del campament islamista de Rabà al-Adauiya, que es va saldar amb la mort de centenars de persones. No obstant, l’ambaixador turc va tornar a la capital egípcia setmanes després.

“No respectaré mai els mandataris que arriben al poder a través d’un cop d’estat”, va etzibar el primer ministre turc poc després de conèixer la decisió d’Egipte de degradar les relacions entre els dos països al nivell de purs intercanvis comercials. En canvi, el president del país, Abdullah Gül, va adoptar un to més conciliador i va expressar el seu desig que les plenes relacions diplomàtiques entre Turquia i Egipte “es restableixin aviat”.

“Les interferències d’Ankara no s’han limitat només a les paraules, sinó també a les accions, la qual cosa explica la posició actual d’Egipte”, sosté Nishat al-Dihi, un analista egipci. “Erdogan és tossut, i no acostuma a escoltar els seus assessors. Per tant, no espero cap canvi de postura almenys fins a les eleccions legislatives turques de l’any vinent”, afegeix. Els intercanvis comercials anuals entre Turquia i Egipte estan valorats en uns 4.000 milions d’euros, i es calcula que uns 40.000 turistes egipcis visiten cada any Turquia. Tot i que els agents econòmics turcs i egipcis han intentat aïllar-se de les turbulències polítiques, Al-Dihi considera que les tensions acabaran afectant els vincles econòmics.

Acusats de terrorisme

D’altra banda, el ministre de l’Interior egipci, Mohamed Ibrahim, va acusar ahir de manera directa els Germans Musulmans d’estar al darrere de diversos atemptats terroristes contra responsables de seguretat del país atribuïts a organitzacions jihadistes. “Els Germans Musulmans han mobilitzat elements extremistes terroristes, inclosos alguns de l’organització d’Al-Qaida a Gaza, per dur a terme una sèrie d’atacs a partir del 30 de juny”, va declarar Ibrahim.

És la primera vegada que un alt càrrec del gabinet dirigeix acusacions concretes contra la confraria per la seva participació en l’onada d’atemptats terroristes que ha sacsejat el país. Després de tres mesos en vigor, Egipte va aixecar fa deu dies l’estat d’emergència. No obstant, el govern prepara una nova llei antiterrorista que les organitzacions de drets humans han denunciat com un retorn a l’estat policial de Mubàrak.

Article publicat a l’ARA el dia 24-11-2013

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s