Egipte s’indigna amb els EUA

El Caire.-El govern egipci va reaccionar ahir amb una actitud desafiant davant l’anunci de Washington de cancel·lar part de la seva ajuda militar al país àrab. “La decisió és errònia pel seu contingut i el moment. Suscita dubtes sobre la disposició dels EUA de proporcionar un suport estratègic estable als programes de seguretat egipcis, enmig de les amenaces i desafiaments terroristes que afronta”, va afirmar en un comunicat públic Badr Abdel Atty, el portantveu del ministeri d’Afers Estrangers egipci.

Amb la memòria del passat colonial britànic ben present, les pressions exteriors toquen la fibra de l’orgull nacional. “Egipte prendrà les seves decisions domèstiques independentment i sense pressions externes, treballant per garantir les seves necessitats vitals”, va afegir Abdel Atty. Segons alguns analistes àrabs, a curt termini, el perjudici que causarà la mesura és limitat, ja que l’Aràbia Saudita, aliat clau del govern egipci, s’ha compromès a compensar les retallades. No obstant, un deteriorament permanent de la cooperació militar podria comprometre la posició de lideratge regional de les Forces Armades del país.

Aquesta decisió d’Obama és el seu gest més contundent des d’el cop d’Estat que va deposar el president islamista Mohamed Mursi. En concret, Washington cancel·larà l’enviament previst a Egipte d’equipament militar, com míssils i caçabombarders F-16, així com també la transferència de prop de 200 milions d’euros a l’exèrcit egipci. En canvi, mantindrà intacte el finançament dels programes d’ajuda en l’àmibit en la lluita antiterrorista.

En principi, aquestes mesures són de tipus temporal, a l’espera que el govern egipci mostri un major respecte als Drets Humans i avenci en la transició cap a la democràcia. “Revisarem la decisió de forma periòdica i treballarem amb el govern interí per avançar cap una atmosfera sense violència”, va declarar ahir la portantveu del Departament d’Estat, Jen Psaki.

Després del derrocament de Mursi, Obama es va negar a descriure la intervenció del exèrcit com un “cop d’Estat”, la qual cosa hauria implicat la cancel·lació automàtica de tota l’ajuda militar. La seva actitud va ser criticada per ser excessivament tova per part d’alguns pesos pesants del Senat, com John McCain.

“La resposta anèmica de l’administració Obama és indicativa de l’ampla deriva estratègica dels EUA després de les revoltes àrabs”, sosté Shady Hamid, investigador de la influent fundació de la Brookings Institution, en un article. Hamid considera insuficient la recent decisió: “Em preocupa que el “tall” parcial és només per fer veure que fem alguna cosa sense realment aconseguir res. És una política exterior de gestos”.

Egipte està considerat un soci estratègicament clau pels EUA a Orient Mitjà des de la signatura dels acords de pau de Camp David el 1980. No en va, el seu exèrcit rep anualment més de 1.000 milions d’euros, prop d’un terç del pressupost total que els EUA dediquen a ajuda militar a altres països (Israel se n’emporta prop d’un 60%).

La visió convencional dins els cercles diplomàtics és que aquests fons són necessaris per garantir el respecte dels acords de Camp David per part d’El Caire. Tanmateix, un assaig recent de la Brookings sosté que el manteniment de la pau amb Israel forma part dels interessos nacionals d’Egipte, i per tant, no depén realment de l’asistència financera. En part, la continuació de les generoses ajudes s’explicaria per la influència del poderós lobby de les companyies d’armament, beneficiades per la signatura de contractes astronòmics.

Egipte atravessa una greu crisis política, i en els darrers mesos, les forces de seguretat han comès diverses massacres contra manifestacions islamistes. La darrera va tenir lloc diumenge, i es va cobrar la vida d’almenys 57 persones. Avui els Germans Musulmans han convocat noves mobilitzacions amb l’objectiu d’ocupar una plaça Tahrir fortificada per l’exèrcit, la qual cosa anticipa una nova jornada tensa.

Article publicat a l’ARA el dia 11-10-2013

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s