Egipte acaba amb els bastions islamistes

Tres dies després que les forces de seguretat aconseguissin el control de la ciutat de Dalga, a quatre hores al sud del Caire, ahir va caure la ciutat de Kerdasa, situada a 15 km de la capital egípcia. Les dues ciutats són els principals bastions islamistes que s’havien declarat en rebel·lia a mitjans d’agost i havien proclamat una “república islàmica” al marge de la legalitat imperant a la resta del país. Durant prop d’un mes, els comitès populars , com són conegudes les milícies islamistes formades per ciutadans de les dues ciutats, es van encarregar de mantenir l’ordre en absència de la policia.

La caiguda dels dos feus islamistes té sobretot un valor simbòlic, ja que és una mostra més de la consolidació del nou règim. La voluntat dels activistes de la ciutat de Dalga, a la província de Minya, d’inspirar altres ciutats del conservador sud del país perquè s’aixequin contra les “autoritats colpistes” aviat es va convertir en una quimera. La seva recuperació per l’exèrcit, sense gaires dificultats, ha fet evidents les nul·les opcions d’èxit d’una insurrecció armada a Egipte.

L’assalt a Kerdasa és una qüestió d’orgull per a les forces de seguretat egípcies, ja que en aquesta localitat especialitzada en el tèxtil van patir una de les humiliacions més cruels. El 14 d’agost, el mateix dia que van desallotjar brutalment els campaments islamistes de Rabà al-Adauiya i la plaça Nahda, que van provocar la mort de centenars de partidaris de l’expresident Mursi, una multitud es va dirigir a la comissaria de policia buscant venjança. Kerdasa és un feu islamista -Mursi hi va arrasar a les eleccions- i moltes famílies van perdre algun dels seus membres aquell dia.

Després de diverses hores de batalla, una turba va aconseguir calar foc a l’edifici i va assassinar onze policies. Alguns van ser agafats amb vida i torturats fins a la mort. Les imatges, gravades per alguns ciutadans amb telèfon mòbil, van circular per tots els mitjans. Les cicatrius d’aquella batalla encara són ben presents: a la façana de la comissaria s’hi poden comptar centenars d’impactes de bala i al seu voltant hi ha mitja dotzena de vehicles policials completament calcinats.

“El poble egipci és només un, i no permetrem que hi hagi repúbliques islàmiques que s’escapin de l’aplicació de la llei. Això no és una simple incursió, hem vingut per quedar-nos”, va declarar el general Medhat Menxaui, en una roda de premsa informal celebrada a molt pocs metres de la comissaria. Exèrcit i policia s’han repartit els papers a Kerdasa: els militars controlen les entrades i sortides de la ciutat, mentre que unitats especials de les forces de policia han pentinat la ciutat carrer per carrer.

Una ciutat fantasma

Després de dos dies de combats, el balanç de l’operació ha estat un alt càrrec policial mort, deu agents de seguretat ferits i la detenció de més de 80 presumptes terroristes. Sotmesa al toc de queda les 24 hores del dia, Kerdasa és una ciutat fantasma.

Cada cop és més evident la desorientació de l’històric moviment islamista, que va veure com aquesta setmana era arrestat el seu portaveu més conegut: Gehad al-Haddad. A més, per segon cop, un dels seus màxims responsables en llibertat fa públic un text en el diari del partit en què reconeix els errors comesos per l’administració Mursi i demana perdó a la població. I, també per segon cop, l’organització hi respon unes hores després amb un comunicat en què assegura que el polític, en aquest cas Salah Sultan, només estava “expressant un punt de vista personal”.

Article publicat a l’ARA el dia 21-09-2013

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s