El repte de la nova Constitució a Egipte

El Caire.-El procés de reforma de la Constitució aprovada pels partits islamistes el passat mes de desembre va cremant etapes. S’espera que el nou esborrany serà sotmès a referéndum abans de finals d’any.

Una mala estratègia en la “batalla constitucional” va ser l’errada més gran de la presidència de Mohamed Mursi i, segons molts analistes, el principi de la seva fi. La Carta Magna, que ha de definir les noves regles del joc polític i els drets i deures de la ciutadania, es presenta també com el principal repte del full de ruta presentat pel nou règim. Les properes setmanes seran decisives per definir el contingut del nou text fonamental.

El passat dimecres, un comité format per deu reconeguts juristes va entregar al president interí del país, Adli Mansur, una llista d’esmenes elaborades a partir de les propostes rebudes per part de partits i associacions. El nou text serà sotmès a un altre comité format per 50 representants de la societat egípcia, i que inclourà, entre altres, partits polítics, institucions religioses i exèrcit. Actualment, la presidència està rebent les candidatures dels diversos estaments socials, i s’espera que en breu anunciï la seva composició definitiva.

Tot i que no s’han fet públiques les esmenes del comité d’experts, s’ha filtrat als mitjans de comunicació egipcis el seu contingut. Entre els canvis proposats, destaca l’eliminació del Consell de la Shura, la cambra alta, la reforma del Tribunal Constitucional, retornant als principis inclosos a la Carta Magna del 1971, i la reforma del sistema electoral.

El text aprovat pels partits islamistes el passat mes de desembre, i suspès el dia del cop d’Estat, recollia un sistema mixte, amb una part dels escons distribuïts a partir de llistes de partits, i l’altra a candidats independents. El comité d’experts aposta per tornar al sistema vigent durant les eleccions adulterades de l’era Mubàrak, en la que tots els escons estaven reservats per a candidatures independents. La majoria de partits s’oposen a aquest canvi, ja que temen que afavorirà el retorn dels homes de negocis vinculats al partit de Mubàrak.

No obstant, l’article que farà corre més rius de tinta serà el 219 de la Constitució suspesa, que interpreta la xaria o llei islàmica d’acord amb les tesis dels grups salafistes, una branca ultraconservadora de l’Islam. Tot i que estava present en la declaració constitucional firmada pel president Mansur pocs dies després del cop d’Estat, ha estat abandonat en les esmenes del comité d’experts.

“Eliminar aquest article farà sentir a molts que el que va passar el 30 de juny va ser un moviment contra la identitat islàmica d’Egipte, una cosa que ningú vol”, resa un comunicat fet públic per Nur, el partit principal partit salafista, que confia que l’article 219 sí que serà inclòs en el text que sigui sotmès a referéndum dura la ciutadania durant els propers mesos.

El Nur va donar suport al cop d’Estat, i les autoritats militars van tenir molt en compte la seva opinió a l’hora de nomenar el nou govern. “Els salafistes han donat suport als militars perque ambicionen sustituir als Germans Musulmans com a referent de l’islamisme polític”, sosté el veterà periodista Robert Fisk. El govern necessita la participació de Nur en el procés polític perquè no qualli la idea que el nou règim és anti-islamista, la qual cosa atorga al partit salafista una notable influència. Caldrà veure fins a quin punt l’utilitza per definir el contingut de la nova Constitució.

Article publicat a l’ARA el dia 23-08-2013

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s