Egipte reviu el fantasma de Mubàrak

El Caire.-Mubàrak va ser traslladat en helicòpter a un hospital militar d’El Caire. El motiu de la seva excarceració és el compliment del termini màxim de presó preventiva, i no l’exoneració dels seus càrrecs.

Hosni Mubàrak ja torna a ser un home lliure. O millor dit, parcialment lliure, ja que està sotmès al règim d’arrest domiciliari establert pel govern interí del país àrab. L’ex dictador egipci va sortir ahir la tarda de la presó de Tora per ser traslladat en helicòper a un hospital militar del barri cairota de Maadi, la seva nova residència temporal. L’excarceració de Mubàrak coincidex amb l’onada d’arrestos de líders islamistes, posant de manifest un cop més els girs vertiginosos i inesperats de la tèrbol·la transició egípcia.

Un jutge d’un tribunal cairota havia ordenat dimecres el seu alliberament després que el veterà general hagi superat ja el període màxim de dos anys de presó preventiva que estableix la llei. Així doncs, Mubàrak no ha estat absolt en cap de les quatre causes que té pendents, i per això té prohibit sortir del país i els seus béns continuaran congelats.

L’ex raïs, de 85 anys d’edat, es troba en ple judici per la repressió dels manifestants durant la revolta que el va derrocar, el febrer del 2011, i que es va cobrar la vida de més de 800 persones. Està previst que la propera vista oral se celebri el diumenge 25 d’agost. Aquest és el segon cop que Mubàrak es jutjat per aquestes acusacions. El passat mes de gener un tribunal va declarar nul el primer procés judicial, que va concloure fa prop d’un any amb una condemna a cadena perpètua, argumentat que no s’havien respectat les garanties processals. Les altres tres causes pendents són per corrupció.

A banda del seu darrer ministre de l’Interior, Habib al-Adli i sis alts càrrecs policials, el diumenge s’asseuran al seu costat els seus dos fills, Alaa i Gamal, també acusats de les morts ocurregudes durant la revolta. Al igual que el seu pare, Alaa i Gamal tenen diverses causes pendents per corrupció.

L’ex dictador no deu haver sentit cap sensació especial en arribar a l’hospital militar del barri de Maadi, ja que aquest any hi va passar diversos mesos ingressats després d’una caiguda al bany. L’estat de salud de Mubàrak ha estat objecte de tot tipus de rumors. Els seus metges sostenen que la salud del veterà ex president és delicada, raó per la qual no ha tornat a casa seva després de ser posat en llibertat condicional.

“L’alliberament de Mubàrak és tota una senyal del retorn de l’antic règim. Qui ens havia de dir fa uns mesos que avui Mursi es trobaria detingut i Mubàrak al carrer!”, va declarar a l’ARA Robert Fisk, degà dels corresponsal a Orient Mitjà. Molts egipcis han fet aquesta mateixa interpretació, temerosos del retorn de l’estat policial que va emmordassar la societat egípcia durant dècades.

Pocs analistes havien anticipat l’excarceració de Mubàrak en considerar que les noves autoritats tindrien por de concedir un argument tan poderós als Germans Musulmans en la batalla que lliuren des del cop d’Estat que va deposar Mursi. Desde el mateix 3 de juliol, la confraria islamista va denunciar el cop com un triomf de la “contrarrevolució”. El fet que s’hagin atrevit a fer-ho, sumat a la detenció del Guia Suprem de la confraria, una línia vermella durant l’era Mu`barak, demostra que l’Exèrcit se sent fort, amb el suport de la majoria de la població.

Tot i l’enrenou mediàtic que ha suscitat la sortida de la presó de Mubàrak, recollida per les televisions egípcies en unes imatges repetides fins a la sacietat, bona part de la població va reaccionar ahir amb certa indiferència. Sota l’estat d’emergència, i amb el record de la pitjor onada de violència de les darreres dècades ben fresc a la memòria, la importància de la notícia tendeix a relativitzar-se.

Mentrestant, les autoritats continuen estrenyent el setge sobre els Germans Musulmans, i ahir van arrestar dos membres més de la seva cúpula. La coalició anti-cop que lidera la confraria ha convocat noves protestes multitudinàries per aquest migdia. Després de diversos dies de protestes exigües, el volum de manifestants servirà de baròmetre de la moral de les bases islamistes després dels darrers cops policials.

Article publicat a l’ARA el dia 23-08-2013

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s