Esperit de resistència a “Ciutat Mursi”

A uns 200 metres del mausoleu de l’expresident Anwar al-Sadat s’ha aixecat una mena de campament que va creixent a mesura que passen els dies. Als voltants de la mesquita de Rabà al-Adauiya, centenars de tendes de campanya serveixen d’allotjament provisional per a milers de partidaris de Mohammed Mursi, el rais islamista deposat per l’exèrcit el 3 de juliol. Les seves fotografies són per tot arreu. El barri cairota de Ciutat Nàsser sembla que s’ha convertit en Ciutat Mursi.

Gràcies a la disciplina i el compromís dels militants del Germans Musulmans, el campament és capaç d’acollir milers de persones tot i estar situat en ple carrer i no comptar amb les infraestructures necessàries. A l’entrada, davant una barricada feta de pedres i tanques metàl·liques, un grup de joves armats amb bastons i protegits amb cascos demanen la documentació i escorcollen a tothom que hi vol entrar.

Ja a dins, una trentena de persones fan cua davant una tenda per aconseguir el cupó que els permetrà rebre un sopar gratuït quan es pongui el sol, el moment de trencar el dejuni del Ramadà. L’espera té lloc sota un sol de justícia, però es fa més suportable gràcies a diversos adolescents que van ruixant a tothom amb aigua. El campament ha generat al seu voltant tota una economia informal, amb paradetes que venen des de marxandatge dels Germans Musulmans fins a espardenyes o llibres de la vida de Hassan al-Banna, el fundador de la confraria.

L’objectiu: restituir el president

Ni tan sols la inclemència de l’estiu cairota, agravada per un dejuni total que prohibeix la ingestió de begudes, estova la moral dels concentrats. “Ja fa 18 dies que som aquí i no pensem moure’ns fins que els militars no restitueixin Mursi a la presidència”, diu l’Ahmed, un mestre d’escola de mitjana edat vingut de la província de Qaliubia, situada al delta del Nil. “Estem indignats amb Al-Sisi [ministre de Defensa], que ha complert les ordres dels EUA i Israel, que no podien tolerar l’èxit d’un president islamista. Però els soldats i els oficials de baixa gradació no hi estan d’acord. Tant de bo que donin ells un cop dins de l’exèrcit”.

Els simpatitzants de la confraria estan convençuts que Mursi ha estat víctima d’una conspiració orquestrada per membres prominents de l’antic règim, coneguts popularment com a fulul (romanents). “¿Com s’explica el que ha passat amb els problemes dels talls del corrent elèctric i la falta d’abastiment a les gasolineres? Tot es va solucionar just després del cop. No pot ser casualitat”, apunta l’Akram, un taxista que sempre va acompanyat del seu Alcorà.

” Pas de coup militaire! “, proclama una de les múltiples pancartes escrites en idiomes estrangers penjades dels fanals adjacents a la mesquita de Raba al-Adauiya. Desproveïts ara de qualsevol palanca de poder, el suport internacional és clau per als islamistes egipcis. A dins el recinte es refugien els líders de la confraria i del seu braç polític, el Partit de la Justícia i la Llibertat, que estan sota ordre d’arrest acusats de diversos càrrecs, entre els quals espionatge i incitació a la violència. No obstant, relaxats i somrients, es deixen veure a les rodes de premsa que el moviment de suport a Mursi organitza diàriament en una sala adjacent.

“És fals que estiguem negociant amb els militars. La nostra posició és inamovible”, declara a l’ARA l’exministre Ossama Iassín. Fonts properes a la presidència asseguren que s’han ofert diversos ministeris als Germans Musulmans. Mentre el primer ministre, Hazem al-Beblaui, ultima la confecció del nou executiu, ja s’han filtrat a la premsa diversos noms dels futurs ministres. La majoria són tecnòcrates de tendència liberal, com Nabil Fahmi, exambaixador a Washington i nou ministre d’Afers Estrangers.

D’altra banda, ahir va arribar al Caire William Burns, el vicesecretari d’Estat dels EUA. Burns es va reunir amb Al-Beblaui i amb el president interí, Adly Mansour. No obstant, tant els joves laics de Tamarrud com els salafistes de Nur van rebutjar la invitació feta per l’ambaixada dels EUA com a protesta per la interferència de Washington en els assumptes interns del país.

Article publicat a l’ARA el dia 16-07-2013

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s