Egipte dibuixa la seva segona transició

El Caire.-Mentre els Germans Musulmans mantenen el seu pols als carrers, les noves autoritats d’Egipte acceleren la posada en marxa dels mecanismes legals i polítics de la nova transición política, una setmana després del cop d’Estat que va derrocar el raïs Mursi. Ahir es va fer oficial el nomenament de Hazem al-Beblawi com a primer ministre i de Mohamed alBaradei com a vice president. Només unes hores abans, el president interí, Adli Mansur, promulgava una declaració constitucional amb 33 articles que estableix la base legal pel període transicional.

Al-Beblawi, de 76 anys, respon al perfil de d’economista tecnòcata que la cúpula militar desitjava pel liderar el nou gabinet interí, ja que el seu principal desafiament serà redreçar la malmesa economia del país. Ex ministre de Finances durant els mesos posteriors a la caiguda de Mubarak, és de tendència liberal i amb una bona reputació dins i fora d’Egipte. El seu baix perfil polític va ser fonamental per a què el partit salafista Nur, que ha adquirit una gran influència, no vetés la seva candidatura, com va fer amb la de Mohamed alBaradei.

Precisament, l’ex diplomàtic i Premi Nobel de la Pau de l’any 2005 va ser escollit ahir per assumir la vice presidència i convertir-se en el responsable de l’àrea d’Afers Estrangers. La principal tasca d’alBaradei serà obtenir el suport dels països occidentals, que s’han mostrat dubitatius a l’hora de posicionar-se respecte el derrocament de Mursi.

El raïs interí, que és també president del Tribunal Constitucional, va promulgar la nit de dilluns un decret que fixa el calendari de les diverses etapes de la transició i la divisió de poders entre les institucions fins a l’aprovació de la nova Carta Magna. El text manté algunes de les provisions incloses a la Constitució aprovada desembre, entre elles, la definició de la xaria o llei islàmica com a base de l’ordre legal o la possibilitat de jutjar civils en tribunals militars. Per aquesta raó, l’organització juvemil “tamarrud” es va mostrar molt crítica, i va afirmar que “posa els fonaments d’una nova dictadura”.

Segons el calendari establert, el primer pas de la transició serà la formació d’un comité d’experts encarregat de redactar les esmenes a la Constitució. Després d’un període de dos mesos de debat públic, en el que els representants de partits i estaments socials tindran el dret a proposar esmenes, se sotmetrà el text a referéndum. Tot seguit, aproximadament d’aquí a mig any es celebraran eleccions legislatives. Un cop constituït el parlament, la darrera etapa del procès consisteix a convocar eleccions presidencials.

D’acord amb el text, el president disposa d’uns poders molt amplis, inclòs el legislatiu i el de “prendre totes les mesures necessàries per protegir el país”. Atesa la seva escassa popularitat de Mansur, aquestes provisions poden atorgar a l’exèrcit la capacitat de tutel·lar el procès rere les bamalines. El naixement del nou temps polític arriba amb un pa sota el braç, ja que l’Aràbia Saudita va anunciar un paquet d’ajuda a Egipte valorat en 5.000 milions de dòlars, i que inclou l’enviament de petroli, mentre els Emirats Àrabs Units aportaran 3.000 milions de dòlars en donacions i prèstecs tous.

Els Germans Musulmans van emetre un comunicat carregant contra la declaració constitucional. “Demostra que la junta militar i dictatorial no respecta la voluntat popular”, resa el text. Essam al-Erian, un dels seus líders va declarar que la declaració “torna a situar el país a la casella de sortida”. L’organització islamista està disposada a mantenir la seva pressió a les noves autoritats, i ahir va tornar a organitzar una concentració multitudinària davant de la mesquita de Rabá al-Audawia, en la que es va homenatjar la cinquantena de “màrtirs” caiguts el dia anterior en enfrontaments amb els soldats.

Article publicat a l’ARA el dia 10-07-2013

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s