Les últimes hores de la presidència Mursi

El Caire.-Aillat i debilitat, pero desafiant i obstinat. Aquesta és la radiografia que fa de l’ex raïs egipci Mohamed Morsi un reportatge realitzat per AP sobre els últims dies i hores al poder de l’home fort dels Germans Musulmans. A més, la agència de notícies nord-americana assegura que el cop d’Estat es va planejar molt abans del dia 3 de juliol, quan es va fer efectiu. Almenys, desde el 23 de juny el ministre de Defensa, Abdelfattah al-Sissi ja va començar les preparacions.

“Per sobre el meu cadàver!”, va etzibar Mursi al cap de les Forces Armades quan aquest el va instar a dimitir en diverses reuniones. Segons el diari oficialista al-Ahram, a l’ex president li van oferir immunitat, o bé una sortida segura del país a Turquia, Líbia o a qualsevol país, a canvi de presentar la seva dimissió de forma voluntària. En cas de no accpetar-ho, el van amenaçar amb la presó.

No obstant, el president es va aferrar a la seva legitimitat democràtica fins a l’últim moment. Amb el palau presidencial d’Ittihadiya assetjat pels manifestants, a partir del dia 26 de juny, i seguint els consells de la guàrdia republicana, es va traslladar a la seu d’aquesta institució, al palau de Qobba. És allí que un escamot de l’exèrcit el va anar a buscar i per transportar-lo a un recinte propietat del Ministeri de Defensa que no s’ha fet públic. Era el dimecres a mitja tarda, i el president va reaccionar de forma tranquil•la.

Els líders de la confraria van conéixer l’existència d’un pla per derrocar Mursi dies abans que es fes efectiu. “Ho sabíem des del passat dia 23 de juny perquè ens ho van dir ambaixadors estrangers”, assegura una font dels Germans Musulmans citat a l’article. Aquell dia, una setmana abans de les grans manifestacions organitzades per l’oposició, al-Sissi va fer unes declaracions en les que va donar un termini d’una setmana a la classe política per arribar a una solució negociada a la crisis.

Mursi va reaccionar ordenant a dos dels seus col•laboradors de confiança, Assad al-Xeikh i Rifaat al-Tahtawy, sondejar alts oficials que poguessin simpatitzar amb el raïs dins els batallons de l’exèrcit de terra situats a Port Saïd, Ismailiya i el Canal de Suez. El seu objectiu era utitlizar possibles divisions dins l’exèrcit com a arma en les seves converses amb al-Sissi. No obstant això, tots van mantenir-se fidels al ministre de Defensa. Per si de cas, en assabentar-se dels contactes, al-Sissi va desplegar unitats d’èlit a prop d’aquests comandaments.

Llavors, no només l’exèrcit, sinó també els serveis d’intel•ligència i la policia, que sempre havien mostrat reserves envers la confraria després d’anys de combratre-la, havien girat l’esquena al raïs, i li van amagar informació relativa a moviment de tropes que ja podien fer presagiar que el final era a prop. Conscient de la seva soletat, Mursi i els seus assessors van recórrer a la comunitat internacional en busca de suport, sobretot a través dels ambaixadors a El Caire.

Article publicat a l’ARA el dia 06-07-2013

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s