Milions de signatures per expulsar Mursi del poder

El Caire.-El grup Tamarrud ha sacsejat al panorama polític egipci. El seu objectiu: recollir 15 milions de firmes demanant eleccions presidencials anticipades. L’oposició busca noves vies en la seva batalla contra Mursi.

El passat divendres diversos grups de l’oposició van organitzar l’enèssima manifestació anti-governamental a la plaça Tahrir. La convocatòria amb prou feines va atraure a unes 3.000 persones. Convertides en una mena de liturgia, desprovistes ja de l’èpica revolucionària, les mobilitzaciones han anat perden força progressivament des del desembre, quan diverses decisions polèmiques del raïs Mursi van encendre els carrers de les principals ciutats egipcies. La tossudesa del president, que no ha accedit a cap de les demandes dels seus adversari, ha aconseguit esbravar la pulsió opositora.

Ara bé, això no vol dir que hagi minvat el rebuig al govern dels Germans Musulmans. Simplement, l’ampli moviment d’oposició a la confraria ha adoptat noves vies d’expressió. Sens dubte, la més destacada és Tamarrud (“rebel•lió” en àrab), un nou grup que s’ha proposat recollir 15 milions de firmes demanant la celebració d’eleccions anticipades en un país de 85 milions d’habitants. Iniciada el passat 1 de maig, la campanya ha estat tot un èxit, i només en els primers deu dies va reunir dos milions de signatures. El moviment creix com una taca d’oli i, segons els seus responsables, la xifra actual ja s’acosta als 5 milions.

“Si 13 milions van votar a Mohamed Morsi a les presidencials de juny, hi ha desenes de milions que hi estan en contra. La nostra missió és fer sentir les seves veus”, explica Mahmud Badr, un dels portantveus “rebels”. L’iniciativa va sorgir de diversos membres de petites organitzacions de joves revolucionaris. Arran del seu èxit inicial, s’han afegit altres grups més coneguts, com el Moviment 6 d’Abril, així com algunes de les principals forces laïques, com el Partit de la Constitució, de Mohamed al-Baradei. Amb la infusió de nous voluntaris provinents d’aquests moviments, la fita sembla a l’abast.

Davant l’èxit de Tamarrud, els Germans Musulmans han reaccionat amb un cert nerviosisme. Alguns dels seus membres han agredit els activistes que recollien firmes a diverses províncies, i diversos líders polítics han fet declaracions amenaçants. “Segrestar la legitimitat política democràtica és una violació de la llei”, va advertir Abdel-Maksoud, l’advocat del moviment islamista. L’ex diputat Mohamed Beltagui, va menysprear la seva representativitat qualificant les firmes de simple “enquesta”. Per la seva banda, la presidència ha adoptat un to més conciliador, limitant-se a expressar el seu respecte per a l’exercici dels drets polítics de la ciutadania.

L’aparició de Tamarrud marca una evolució en la mentalitat dels moviments revolucionaris. Durant dos anys, han sacralitzat les manifestacions com a única palanca de canvi polític i expressió de la legitimitat democràtica. La recollida de firmes i la petició d’eleccions anticipades suggereix un viratge cap a mètodes més propers a la política institucional.

“En el fons, no hi ha una contradicció entre ambdues estratègies. Son complementàries”, assegura la Nadia, una veterana activista. De fet, Tamarrud pretén organitzar una manifestació milionària el proper 30 de juny, primer aniversari de la investidura de Mursi, i final del termini que s’ha establert per recollir les signatures. Atès que no hi ha cap mecanisme constitucional per forçar eleccions anticipades, es preveu l’enéssim pols de voluntats a l’Egipte post-revolucionari. Alguns sectors de l’oposició han demanat a l’exèrcit que intervingui, una opció que Tamarrud rebutja categòricament. El propi ministre de Defensa, Abdelfattah Sissi, la setmana passada va reiterar la neutralitat política de la institució, i va advertir que un cop d’Estat convertiria el país en un “nova Somàlia o Afganistan”.

Article publicat al diari ARA el 20-05-2013

Anuncis

Un pensament sobre “Milions de signatures per expulsar Mursi del poder

  1. Em sembla que és de sentit comú que s’uneixin els partits que no estan d’acord amb aquest govern i intentin per mitjans el més pacífic possible expulsar Mursi del poder, doncs els milions d’egipcis que el van votar confiaven en una democràcia vertadera i aquest president la paraula denocràcia no sap ni què vol dir. Imposa, fa i desfà a gust seu i dels Germans Musulmans. Tant de bo tingui éxit aquesta vegada la veu dels 15 milions de signatures que no volen Mursi com a presiden del país.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s