Mursi convoca eleccions legislatives sense consens

El “raïs” ja ha fixat la data per les eleccions legislatives, que es desenvoluparan en quatre fases entre finals d’abril i juny. No hi ha consens sobre la llei electoral, i l’oposició les podria boicotejar.

Els egipcis han estat convocats de nou a les urnes. I ja és la sisena vegada en prop d’un any i mig d’una turbulenta transició. Aquest cop els comicis seran per elegir la Càmara Baixa, dissolta el passat mes de juny pel Tribunal Constitucional, i se celebraran en quatre fases diferents davant la manca de jutges per poder monitorejar tots els col·legis electorals en una sola jornada. La primera fase tindrà lloc el 27 i 28 d’abril a cinc províncies, inclòs El Caire, i la darrera a finals de juny.

La convocatòria era esperada des de l’aprovació de la Constitució a finals de desembre, però s’havia retardat a causa de la situació d’inestabilitat social i política que viu el país àrab. Ahir va haver-ne una nova mostra als carrers de les principals ciutats del país, on es van realitzar manifestacions per demanar el “judici del règim” per la mort de desenes de manifestants a l’onada de protestes de finals de gener. Les concentracions més importants van tenir lloc a algunes ciutats del Delta del Nil, i molt especialment, a Port Saïd. La ciutat portuària, escenari dels combats més sagnants amb les forces de l’ordre, va entrar ahir en el seu sisé dia de vaga general.

El raïs Mursi va firmar el decret amb les dates dels comicis sense que s’hagi arribat a un acord sobre la llei electoral, la qual cosa fa perillar la participació de la principal coalició opositora laïca, el Front Nacional de Salvació. Durant la tarda d’ahir, els seus integrants es trobaven reunits per fixar una posició comuna. Fa un parell de setmanes, el Front va amenaçar de boicotejar la contesa si no es formava un nou govern d’unitat nacional que garantís la transparència del procés electoral, i aquest era monitorejat per organitzacions internacionals.

Mohamed elBaradei, un dels més destacats líders de la coalició, va denunciar la decisió de Mursi a través de una piulada al twitter: “L’intent de celebrar les eleccions amb la present tensió social, atesa la debilitat dels pilars de l’Estat i abans d’arribar a un consens nacional és irresponsable i inflamarà la situació”.

Un altre dels seus líders, el nasserista Hamdin Sabahi, el tercer candidat més votat a les presidencials de l’estiu passat, ja va anunciar que el seu moviment, el Corrent Popular, boicotejaria les eleccions. Sabahi va acusar els Germans Musulmans d’haver accelerat la convocatòria per interessos partidistes, i va assegurar que, “amb les garanties suficients, el Front obtindria més del 50% dels vots”. El president islamista també va ser criticat per alguns activistes cristians coptes, ja que una de les fases electorals coincidirà amb la Pasqua de l’església ortodoxa.

La convocatòria arriba cinc dies després que el Tribunal Constitucional declarés inconstitucionals cinc dels articles del projecte de llei electoral que havia presentat el Senat, que en absència de l’Assemblea Popular compta amb una potestat legislativa completa. Entre els articles anul·lats, figura el que distribueix els escons entre les diverses circunscripcions electorals. El projecte de llei va ser aprovat amb el suport de les diverses formacions islamistes, i amb l’oposició del reduït grup de senadors laïcs.

El clima de pol·larització que viu Egipte no es limita a les relacions entre les forces islamistes i les laïques. Aquesta setmana ha esclatat un agre conflicte entre els Germans Musulmans i el Nur, el principal representant del salafisme, una branca ultraconservadora de l’Islam. El trencament entre ambdós antics aliats es va produir després que Mursi cessés un dels seus assessors salafistes acusant-lo de corrupció, però sense presentar cap prova. Competidors per un mateix espai polític, les tensions larvades entre la cofradia i els salafistes es van disparar en sumar-se aquests darrers a la petició del Front Nacional de remodel·lació governamental.

Article publicat a l’ARA el 23-02-2012

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s