L’oposició rebutja la invitació al diàleg de Mursi

El Caire.-La principal coalició opositora considera que l’oferta de diàleg nacional de Mursi no és sincera, i recolza les mobilitzacions al carrer. No es veu sortida a l’ona de violència i inestabilitat a Egipte.

El Front Nacional de Salvació, la plataforma que agrupa els principals partits i moviments de l’oposició egípcia, va rebutjar ahir la invitació al diàleg nacional feta pel president Mohamed Mursi. El raïs havia fet l’oferta el dia anterior en un discurs televisiu, en el que també va declarar l’estat d’emergència a les províncies de Port Saïd, Suez i Ismailia per contenir l’esclat violent que s’ha cobrat ja la vida de més de 50 persones des del passat divendres.

“No estem en contra de celebrar converses, pero no fallarem al poble d’Egipte participant en un diàleg trampós”, va declarar en una roda de premsa Mohamed elBaradei, un dels principals líders opositors. “Moltes errades han portat a aquesta situació … les mesures de seguretat no resoldran la crisis actual, sinó només ho farà una solución política”, va advertir el premi Nobel de la Pau.

El líders del Front van reiterar en una roda de premsa que només s’asseuran a negociar amb Mursi si es compleixen una sèrie de condicions prèvies que no van desvel·lar públicament. En un comunicat anterior, la coalició havia presentat cinc demandes, entre elles la cancel·lació de la nova i controvertida Constitució i la formació d’un govern d’unitat nacional.

En canvi els majoria de partits islamistes, inclosos els ultraconservadors salafistes, sí que van mostrar-se disposats a prendre part en la reunió, convocada per ahir a les 6 de la tarda. Una prova més de la profunda divisió de l’escena política egípcia entorn de l’eix que s’estructura a partir de la posició sobre el rol de la religió a la vida pública.

Mentre la política recuperava un cert protagonisme, durant el dia d’ahir van continuar els incidents violents entre manifestants i policies al centre d’El Caire, Suez i Islmailia, provocant la mort de dues persones més. Segons va informar el diari Al Ahram, una de les víctimes fou un vianant que es va veure atrapat a la plaça Tahrir en una ofensiva de l’exèrcit per dispersar els manifestants, i va rebre una perdigonada al pit.

A Suez, Ismailia i Port Said milers de persones es van concentrar al vespre per desafiar el toc de queda ordenat per Mursi el dia anterior, i que s’aplica de les 21.00 a les 6.00 del matí. El Consell de la Shura, la càmara alta del Parlament, va ratificar ahir la declaració d’emergència, un procediment necessari d’acord amb la nova Constitució, dotant a l’exèrcit de la capacitat d’arrestar civils. En un intent per calmar els ànims, el general Ahmed Masfi, màxim responsable de les tropes desplegades a Port Saïd, va assegurar en una roda de premsa que l’exèrcit “no està aquí per lliurar una guerra contra el poble”, sinó per “servir-lo”.

Els esdeveniments dels darrers dies, tant la violència als carrers com la pol·larització a l’escena política, mostren que la transició egípcia es troba encallada en una mena de bucle. Les forces islamistes, liderades pels Germans Musulmans, compten amb la força de les urnes i el control de les instituciones, però són incapaces d’imposar la seva voluntat a una part important de la societat. Aquestes desavinences es tradueixen en polsos continus, ja sigui als carrers o als tribunals.

El grau de desconfiança mútua entre govern i oposició és tan gran que ni tan sols són capaços de seure a la taula de diàleg. Els partits laïcs temen que Mursi només els convoqui per fer-se una fotografia conjunta i transmetre a la ciutadania una falsa imatge de talant negociador. Els seus recels són justificats, ja que en anteriors reunions d’aquest tipus, els Germans Musulmans no han complert els acords pactats. De fet, la setmana diversos partits laïcs menors es van retirar d’una ronda de “diáleg nacional” després que els islamistes no apliquessin al Consell de la Shura l’acord signat sobre la futura llei electoral.

Una oposició plural

La principal coalició opositora, el Fronta Nacional de Salvació, inclou una quinzena de partits i moviments d’ideologia diversa -liberals, social-demòcrates, comunistes, nasseristes- que tenen en comú uns plantejaments laïcistes. Entre els seus líders, tres polítics ben coneguts: Amr Musa, Hamdin Sabahi i Mohamed al-Baradei. Però no tota l’oposició cap dins el Front. També hi hem d’incloure escissions dels Germans Musulmans, els“post-islamistes” del Wasat i Egipte Fort, així com petits partits liderats per ex membres del dissolt PDN, el partit de Mubarak, si bé aquest espai es troba desestructurat per l’exili del derrotat a les presidencials, Ahmed Shafiq.

Publicat a l’ARA el dia 29-01-2013

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s