L’economia força un canvi de govern a Egipte

Un cop tancada la crisis constitucional, el president Mursi s’ha fixat com a objectiu reactivar la malmesa economia egípcia. Avui es reobriran les negociacions amb el FMI per rebre un préstec urgent.

El president egipci, l’islamista Mohamed Mursi, es va reunir ahir amb el nou executiu per primer cop després de la seva remodel·lació. En total, han estat substituïts 10 dels 35 ministres que formen un gabinet que continuarà sent presidit per Hisham Qandil, un tecnòcrata afí als Germans Musulmans. La majoria de carteres es corresponen a les anomenades de “serveis”, com Desenvolupament Local o Electricitat. No obstant, també inclouen dues de les troncals: Finances i Interior.

“Mursi ha volgut assegurar-se que el gabinet comparteix les seves orientacions. Vol estar rodejat que ministres que pensen com ell”, sosté Mustafá Kamel al-Sayyed, professor de Ciències Polítiques a la Universitat d’El Caire. El nombre de ministres membres dels Germans Musulmans, el partit del president, s’ha doblat, passant de quatre a vuit. Tancant files, Mursi aposta per un control més estret de l’acció de govern que eviti repetir nous episodis d’una manca de coordinació deconcertant.

El general Mohamed Ibrahim, fins ara director del sistema penitenciari, és el nou ministre de l’Interior. Per la seva banda, la cartera de Finances recau en Mursi al-Hegazi, un professor d’Economia de la Universitat d’Alexandria especialitzat en banca islàmic, i considerat molt proper als Germans Musulmans. Sens dubte, aquest és el principal canvi del nou gabinet, ja que l’economia és ara la gran prioritat. La setmana passada, Mursi va dedicar a l’economia un terç del seu discurs davant el Senat. I és que la situació és realment crítica.

El creixement econòmic en el tercer trimestre de l’any es va reduir a un 2,6%, i l’atur oficial ha augmentat tres punts durant l’últim any. Ara bé, el més preocupant és que el dèficit públic anual supera el 11% del PIB, i el país està cremant les seves reserves de divises a marxes forçades. Dels 36.000 milions de dòlars que hi havia a les arques públiques abans de la revolució, només queden uns 15.000 milions. Durant les últimes setmanes, la lliura egípcia ha perdut prop del 4% del seu valor davant el dòlar, i es tem un fort repunt de la inflació.

La Revolució va representar una forta turbulència per l’economia egípcia de la que encara no s’ha recuperat. La intensa lluita de poder entre els principals actors de la convulsa transició ha deixat en un segon pla l’economia. Egipte ha estat notícia als mitjans internacionals per les seves manifestacions, pol·larització política, i batalles campals als carrers, tot espantant turistes i inversors estrangers. Exactament, el contrari del que la reactivació econòmica demana.

Per a fer front als propers pagaments, el govern egipci va tancar un acord amb el FMI per a rebre un préstec per valor d’uns 4.000 milions d’euros. A canvi, es comprometia a dur a terme un programa de reformes. No obstant, la concessió del crèdit es va encallar arran de la crisi política del mes passat, i després que el govern es fes enrera en la seva decisió d’apujar diversos impostos. Avui està previst que arribi a El Caire un alt dirigent del FMI per reprendre les negociacions.

“Com és habitual, el programa d’ajust es basa en l’austeritat i l’augment dels ingressos a través dels impostos indirectes, és a dir, finançat sobretot pels pobres”, afirma Amr Adly, un economista especialitzat en drets socials. Ara bé, la majoria d’experts dóna suport al préstec, que compta amb un tipus d’interès de només el 1,5%, sempre i quan es vegi acompanyat d’una reducció dels ineficients i cars subsidis al combustible.

Davant els dolorosos costos socials dels ajustos, Egipte necessitaria els seus “Pactes de la Moncloa”, és a dir, un acord transversal sobre les orientacions de la política econòmica que la blindi de la lluita partidista. Però, amb les eleccions legislatives ja a l’horitzó, no sembla que el clima hi sigui propici. L’oposició no dóna per perduda encara la batalla constitucional, i els Germans Musulmans semblen convençuts de poder governar el país tots sols. Els islamistes cada cop atresoren més poder i responsabilitats.

L’economia egípcia en dades

1’8% de creixement del PIB: Un creixement raquític ha provocat que augmenti l’atur. La taxa de natalitat es força alta, i per absorbir els joves que s’incorporen al mercat de treball, l’economia ha de créixer a un ritme superior al 5%:

Un déficit públic del 11,7% del PIB: Egipte ha de dur a terme profundes retallades en la despesa pública per a frenar un déficit públic desbocat que amenaça en fer caure el país en una suspensió de pagaments.

Un 10% de prima de risc: Egipte té greus problemes de finançament del seu deute, havent de pagar un tipus d’interès d’entre el 13% i el 16%. En el seu pitjor moment, la prima de risc espanyola es va enfilar al 6%.

Un 40% viu amb 2$ diaris: Tenint en compte que el país importa bona part dels aliments que consumeix, la progressiva devaluació de la lliura, i el consegüent encariment de preus, pot situar milions de famílies en la pobresa extrema.

Article publicat a l’ARA el dia 7-1-2013

Anuncis

Un pensament sobre “L’economia força un canvi de govern a Egipte

  1. Austeritat apujant impostos indirectes als pobres, com aquí. Els patrons es repeteixen a Europa, Àfrica, i segur que a més llocs. L’austeritat hauria de començar per no despilfarrar diners públics en viatges, recepcions, càrrecs polítics o de confiança que no fan falta per governar… igual que ens passa a Espanya. Tant de bo arribin a alguns acords amb el FMI ja que el préstec veig que seria a un interés molt baix, i torni a tenir l’atracció turística que tenia abans de les revoltes, per la seva història i els grans monuments i llocs que es poden visitar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s