El pols entre Govern i oposició es trasllada a les urnes

La confrontació entre govern i oposició, entre islamistes i laïcs, es traslladarà dels carrers als col•legis electorals. Mursi va rectificar ahir el seu decret, però no el seu pla de dur a terme la consulta popular.

Des d’ahir, Egipte ja es prepara pel duel final entre el govern islamista i l’oposició laïca. Serà el proper dissabte 15 de desembre, quan es celebrarà el referéndum sobre l’esborrany constitucional apadrinat pels islamistes. Mentre l’oposició encara debat la seva estratègia, els Germans Musulmans ja han començat la seva campanya a favor del “sí”.

El Front de Salvació Nacional, la principal plataforma de l’oposició, va rebutjar de forma oficial les concessions fetes el dia anterior pel president, que va derogar el seu controvertit decret pel que s’atorgava uns poders quasi absoluts. Alguns dels integrants del Front van apuntar ahir que les presumptes concessions de Morsi són buides, ja que no renuncia al desig d’aprovar l’esborrany constitucional, el principal objectiu darrere de la seva declaración constitucional.

“El que ha passat és una manipulació i una continuació de l’engany en nom de la llei i la legitimitat”, va afirmar el Moviment 6 d’Abril en un comunicat. El Front va censurar el “raïs” islmista per voler celebrar un referéndum sobre un esborrany que no compta amb un ampli consense, ja que va ser aprovat sense els vots de les forces laïques. No obstant això, aquesta no podrà evitar que el pols es traslladi a les urnes, el terreny de joc preferit dels islamistes.

La nova declaració constitucional, redactada per un grup d’experts dissabte a la tarda, manté algunes de les provisions del “cop de decret” de Morsi, detonant de la greu crisi actual. Per exemple, autoritza nous judicis a responsables dels abusos comesos durant el règim de Mubarak. No obstant, no conté el seu element més polèmic: el blindatge de totes les decisions i accions del “raïs” davant de la justícia.

El nou decret estableix també que, en cas que el “no” resulti vencedor en el referèndum, el president “cridarà a l’elecció d’una nova Assemblea Constituent de 100 membres en tres mesos”. Durant els propers dies, l’heterogènia i fragmentada haurà de prendre una important decisió: fer campanya pel “no”, o bé cridar la ciutadania a boicotejar el referèndum, apostant que una baixa participació desligitimarà la nova Carta Magna. El debat serà tota una prova de foc per a una oposició, ja que si no aconsegueix una mínima unitat d’acció en aquest assumpte, servirà en safata la victòria als islamistes

Els Germans Musulmans van instar ahir a l’oposició a abandonar les seves protestes. “El decret constitucional és el que va causar els conflictes recents i ha estat cancel • lat … No hi ha ara excusa per les mobilitzacions massives “, rezava un comunicat fet públic ahir per la confraria. La històrica oposició islamista desafia als seus adverarios a acceptar el resultat del referèndum: “Aquesta és la base de la democràcia, l’acceptaran ells?”.

Per altra banda, segons va informar ahir el diari Al Ahram, Mursi va firmar ahir un decret para implicar l’exèrcit en el manteniment de l’ordre, ja que l’autoritza a arrestar a civils fins la celebració del referéndum. Les Forces Armades van tenir aquesta potestat fins el passat mes de maig, quan es va anul•lar l’estat d’emergència, que havia estat en vigor en els darrers 30 anys.

L’exèrcit va trencar ahir el seu silenci, després d’haver romàs mut des de l’inici de la greu crisis que pateix el país. En un comunicat oficial, va exigir a govern i oposició que resolguin les seves diferències a través del diàleg, advertint que si no ho fan, Egipte entrarà “en un fosc túnel”. Les paraules de l’exèrcit, l’institució més poderosa d’un Estat que va governar desde el 1952 i fins el passat més de juny, són tot un avís que no permetrà que el país àrab caigui en una sanguinària confrontació civil.

Article publicat a l’ARA el 10-12-2012

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s