Tawadros II, elegit nou Papa dels cristians coptes

El Caire.-El nou Papa de l’església copta, Tawadros II, assumeix el lideratge espiritual en un període d’angoixa pels cristians egipcis, que veuen amenaçada la seva posició per l’ascens al poder de l’islamisme polític.

D’acord amb la normativa de l’església copta, la principal denominació dels cristians egipcis, la divina providència va escollir ahir a través de la mà d’un nen innocent el nom del nou Papa, Tawadros II, el 118é de la història. De 60 anys, Tawadros ha exercit de bisbe auxiliar de Bujeira, una província situada al delta del riu Nil, i està considerat un figura amb un talant conciliador que aposta pel diàleg amb la majoria musulmana, i les autoritats.

El nou patriarca, que serà investit el proper 18 de novembre, haurà d’afrontar un desafiament d’enormes dimensions: sustituir el carismàtic Papa Shenuda III en un moment especialment difícil per la comunitat copta, que se sent assetjada a causa de l’ascens de l’islamisme polític, i de l’augment dels conflictes sectaris després de la Revolució. El president Morsi, de tendència islamista, no va assistir ahir a la cerimònica, però sí que ho farà el dia de la investidura.

El procés de selecció del nou patriarca ha durat set mesos, i es va iniciar el passat mes de març, tot just després de la mort de Shenuda III, que va exercir de màxima autoritat de l’església durant més de 40 anys. Durant aquest període, el veterà bisbe Bajomios ha exercit de patriarca interí, i ha vetllat per la integritat de l’elecció.

Segons les normes de l’Església, esmenades l’any 1957, el procediment ha inclòs diverses votacions, i un sorteig entre els tres finalistes, conegut com “la loteria de l’altar”. En la seva primera fase, es va formar un comité de nou bisbes i de nou coptes laïcs que es va encarregar de rebre i estudiar les candidatures presentades, que va ascendre a 17.

Després d’entrevistar els aspirants i estudiar les seves trajectòries, el comitè va filtrar, deixant-lo en només cinc, dos bisbes i tres monjos. Entre ells, cap representant del sector més conservador, i que aposta per una actitud més contundent davant les autoritats, i per tant, mes intervencionista. De fet, a Tawadros se li atribueixen bones relacions amb els representants de l’islamisme polític moderat.

Els passat dilluns, un cos d’electors format per unes 2.500 persones, que incloia tant representants de la jerarquia eclesiàstica com prominents coptes laïcs, va escollir per sufragi els tres finalistes. El bisbe auxiliar d’El Caire, Rafael, va imposar-se amb prop del 30% dels vots, mentre que Tawadros va quedar en segon lloc, amb més d’un quart dels sufragis.

Ahir, en una catedral de Sant Marc abarrotada amb milers de fidels, ahir va culminar el procés quan Bishoy Girgis, un nen de menys de 10 anys, duent el ulls embenats, va introduir la seva mà en una urna transparent, i va treure la papereta amb el nom de Tawadros. El sorteig va posar punt i final a la missa, i una gran fotografia del nou patriarca es va desplegar al marge esquerra de l’altar. I és que tots tres finalistes van preferir passar el matí resant als monestirs on van ser ordenats.

Segons els experts, l’elecció del nou patriarca ha posat de manifest la voluntat per part de la jerarquia eclesiàstica d’abandonar el rol intervencionista als afers polítics que va caracteritzar el papat de Shenuda, una visió compartida per bona part dels fidels. Shenuda III va mantenir una estreta relació amb Mubarak, i a l’inici de la Revolució va instar els coptes a no manifestar-se.

“Les últimes dècades, l’Església ha volgut exercir de representant polític dels coptes, i això és una errada. Els coptes hem de barrejar-nos amb la majoria musulmana, i defensar els nostres drets participant en directament a la política”, explica a l’ARA Rami Kamel, fundador de l’organització cristiana Joves de Maspero, molt activa durant el darrer any en els actes polítics favorables a la Revolució. Es calcula que els coptes constitueixen un 10% dels 85 milions d’habitants d’Egipte.

Article publicat a l’ARA el 5-11-2012

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s