La Constitució revifa les tensions entre islamistes i laïcs

El Caire.-A dues setmanes del final dels seus treballs, sembla difícil que l’Assemblea Constituent arribi a un consens sobre qüestions centrals, com els drets de la dona o el rol de l’Islam a la vida pública.

Desde la seva formació el mes de març, la vida de l’Assemblea Constituent ha estat marcada per la controvèrsia. La majoria de partits i figures laïques han rebutjat sempre la legitimitat d’un comité que no representa la pluralitat de la societat egípcia, ja que compta amb una presència dominant dels corrents islamistes.

Els laïcs van obtenir una victòria parcial el mes d’abril, quan un tribunal va donar-los la raó, i va dissoldre l’Assemblea Constituent. No obstant això, la majoria islamista al Parlament va tornar a escollir de forma immediata un nou comitè sense buscar el consens amb la resta de formacions. Si bé és cert que la nova composició fou més equilibrada, els Germans Musulmans i els salafistes, una corrent ultraconvervadora, han continuat gaudint del control de l’organ.

Fa un parell de setmanes, el president de l’Assemblea, Hossam el-Gheriani, va desvelar un primer esborrany del text constitucional, tot i que va reconéixer que hi hava encara algunes qüestions sensibles pendents de discussió. Entre elles, els drets de la dona, la independència del Tribunal Constitucional, les garanties a la llibertat d’expressió i de culte, i els poders del president, titllats de “faraònics” per alguns juristes.

“Tot i que es pot registrar alguna millora en la qüestió de la divisió de poders, veient la composició de l’Assemblea, dubto que l’esborrany de la Constitució sigui satisfactori, almenys des d’un punt de vista liberal.”, explica a l’ARA Mustafá Kamel, professor de Ciència Política de la Universitat de El Caire. L’anterior Carta Magna, aprovada el 1971, va ser abrogada per una declaració constitucional interina de la Junta Militar ratificada en referéndum el març del 2011.

Sens dubte, l’assumpte més pol•lèmic és l’article 2, que defineix la identitat del país i la posició de la llei islàmica a l’ordenament juríric. Tal com a la Constitució del 1971, el redactat actual estableix que “l’Islam és la religió de l’Estat, l’àrab la seva llengua oficial, i els principis de la sharia la principal front de legislació”.

A la pràctica, durant l’era Mubarak, la referència a la sharia va tenir un caràcter merament simbòlic, i no va constrenyir la capacitat legislativa del Parlament. Precisament, aquesta és la realitat que volen canviar els salafistes, modificant l’article per evitar que les futures lleis pugui ser contràries als preceptes dels textos sagrats. Amb aquesta finalitat, el moviment ultraconservador ha iniciat una campanya de mobilitzacions que culminarà amb una gran concentració el proper 9 de novembre.

Els Germans Musulmans, la força més nombrosa a l’Assemblea Constituent, han mantingut una posició ambigua al respecte. El fossar tan profund que separa les posicions de laïcs i salafistes fa impossible pensar en una Constitució de consens. De fet, ambdós moviments antagonistes han amenaçat en demanar el “no” en el referéndum popular que haurà de ratificar la nova Carta Magna si no es modifica de forma substancial l’esborrany actual.

Durant els propers dies, la confraria haurà de prendre una de les decisions més importants des que va assumir el poder: triar els salafistes o els laïcs com a parella de ball per tancar els serrells del text constitucional. Una via intermitja, que no satisfaci ni als uns ni als altres, presenta un gran risc per als Germans Musulmans, el partit del president Morsi, ja que no tindria cap garantir de victòria en el referéndum. Sigui com sigui, una cosa està clara: la nova Constitució no serà el bàlsam que necessita l’atzarosa transició egípcia per a convertir-se en la clau de volta del nou Egipte.

Article publicat a l’ARA el 2-11-2012

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s