Morsi guanya la batalla, pero la guerra per Egipte continua

La victòria a les urnes de Mohamed Mursi sumada a l’última declaració constitucional de la Junta Militar auguren una escalada en l’enfrontament de les dues institucions per fer-se amb el control d’Egipte

Amb pràcticament el 100% del vot escrutat, i d’acord amb els resultats oficiosos publicats pels mitjans de comunicació egipcis, Mohamed Morsi, el candidat de la cofradia islamista, es va imposar a les eleccions presidencials per un estret marge a Ahmed Xafiq, l’últim primer ministre de Hosni Mubarak, i considerat el candidat preferit per la Junta Militar. En concret, poc més de 900,000 vots, uns tres punts percentuals, separen a ambdós aspirants.

El diumenge a les quatre de la matinada, Morsi va comparéixer davant els mitjans per proclamar la seva victòria. No obstant, la campanya del seu adversari encara no ha donat el seu braç a tórcer. “Hem presenciat violacions massives per part de la campanya de Morsi, i d’acord amb els nostres números, el nostre candidat guanya per un 52%”, va declarar ahir Ahmed Sarhan, el portantveu de la campanya, que va recordar que la Junta Electoral no anunciarà els seus resultats oficials fins el proper dijous, un cop hagi estudiat les al·legacios de frau que s’han llençat ambdues campanyes.

Dotzenes de seguidors de Morsi van congregar-se ahir al migdia a la plaça Tahrir per celebrar la victòria electoral. No obstant això, la majoria dels militants i líders de l’organització islamista van reaccionar amb moderació, conscients que només han guanyat una batalla en la llarga guerra que lliuren amb l’exèrcit per fer-se amb el control d’Egipte. La Junta Militar no els va deixar ni tan sols unes hores per assaborir el seu èxit, ja que menys de dues hores després d’haver-se tancat les portes dels col·legis electorals va promulgar un annexe a la declaració constitucional que amplia els poders de la Junta Militar.

D’acord amb el document, la cúpula castrense no només recupera el poder legislatiu després de la dissolució del Parlament ordenada pel Tribunal Constitucional, sinó que es reserva la potestat de nombrar el minstre de Defensa, i li atorga el dret de vet en les qüestions de seguretat nacional, i en el procés de redacció de la nova Constitució. Precisament, aquest darrer és el punt més conflictiu del document. Tot i que no declara nul·la la nova Assemblea Constituent triada pel Parlament la setmana passada, es reserva el dret de dessignar-ne una altra si aquesta “s’enfonta a obstacles”, una provisió molt ambigua que li concedeix un ampli marge de maniobra.

“Les últimes decisions de la Junta Militar constitueixen un cop d’Estat. Les rebutgem, si hi ha mobilitzacions populars al carrer per oposar-s’hi, hi participarem”, va declarar a l’ARA Waleed al-Haddad, un dels portantveus del Partit de la Llibertat i la Justícia, el braç electoral dels Germans Musulmanes. Ahir al vespre, la cofradia islamista i el Moviment del 6 d’abril van convocar a una manifestació massiva avui a Tahrir contra l’annexe constitucional.

També en actitud desafiant, el president del Parlament, l’islamista Saad Katatni va afirmar en un comunicat públic que “cap entitat té el poder de dissoldre el Parlament excepte el poble que l’ha elegit”.
Poc després de conéixer el veredicte del Tribunal Constitucional, els Germans Musulmans van reaccionar amb mesura, perquè interpretaven que només calia la dissolució d’un terç de la càmara baixa, i no tot el Parlament. L’annexe constitucional ha estat la confirmació que realment han perdut el poder legislatiu.

Si Morsi es investit finalment president el proper 1 de juliol, tindrà la capacitat de convocar noves eleccions parlamentàries. No obstant, els islamistes són conscients que la seva popularitat ha caigut en picat durant els darrers mesos, i que no podran repetir l’aclaparador triomf del passat hivern.

Article publicat a l’ARA el dia 19-06-2012

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s