Abu Saada: Aquestes són les eleccions més netes a la història d’Egipte

Després de la primera volta de les eleccions presidencials a Egipte, diversos candidats revolucionaris van denunciar l’existència d’un tupinada a favor d’Ahmed Shafiq, l’últim primer ministre de Mubàrak, que disputarà la segona volta amb el candidat islamista Mohammad Morsi. Esperonats per aquestes al·legacions i el veredicte del “judici Mubàrak”, desenes de milers de persones van ocupar la plaça Tahrir demanant la suspensió del procés. La Tercera ha conversat amb Hafez Abu Saada (Caire, 1965), el coordinador del grup de més de 50 ONG encarregat de supervisar els comicis gràcies a un programa amb el suport de la Unió Europea.

– Quina és la seva valoració del procés electoral?
De moment, aquestes eleccions estan sent estan han estat les més transparents i netes de la història d’Egipte. Aquest cop, s’estan comptant els vots als col·legis davant els representants dels candidats, i no a la seu de la Junta Electoral. D’acord amb els informes dels nostres observadors sobre el terreny, s’han produït diverses irregularitats de poca importància. Per això, no creiem que siguin suficients per alterar la voluntat popular.

– Quines van les irregularitats durant la primera volta?
Les hi va haver abans i durant les votacions. Per exemple, es van violar els límits de despesa en propaganda electoral establerts per la Junta. Calculem que les campanyes d’alguns candidats van arribar a multiplicar per quatre la despesa permès. El dia de la votació, en alguns col·legis hi va haver actes de propaganda electoral, i també compra de vots.

– Qui van ser els candidats que van comprar vots?
En algun lloc eren membres de la campanya de Amr Musa, però sobretot es va tractar de les campanyes de Mohamed Morsi, el candidat dels Germans Musulmans, i Ahmed Shafiq. La cofradia va repartir menjar i altres articles de primera necessitat en alguns barris pobres al mateix temps que instava a votar pel seu candidat, mentre que la campanya de Shafiq oferia diners en metàl·lic. El preu oscil· la entre els 7 i els 40 euros.

-L’al·legació més greu fa referència al vot il·legal de 900.000 membres de les forces de seguretat. Té alguna base?
No, vam realitzar una investigació i no vam trobar cap evidència. A més, els membres de les Forces Armades o la policia, que tenen prohibit votar, no sumen més de 460.000. Hi va haver alguns casos aïllats de soldats que van intentar fer-ho, però els jutges ho van impedir i els van denunciar.

-També hi ha hagut al·legacions que alguns jutges no van permetre un recompte transparent de les paperetes …
Segons la llei electoral, els representants dels candidats tenen el dret de veure totes les paperetes dipositades, i supervisar el recompte. Potser alguns jutges no ho van permetre, però no hi havia ordres en aquest sentit. De fet, els candidats tenien repsentantes a les escoles, sobretot els Germans Musulmans, dificultant qualsevol tupinada.

– Quina és la seva opinió sobre el rol dels mitjans de comunicació?
En general, van jugar un paper positiu. És cert que n’hi ha alguns que estan alineats amb algun partit o candidat, i no han estat imparcials. Però la majoria sí ho han estat, i proporcionant a tots els principals aspirants una plataforma per expressar les seves idees.

– Tenen alguna petició a les autoritats de cara a futurs comicis?
Hem sol·licitat que siguin ciutadans, elegits per sorteig, i no jutges els que presideixin les meses electorals. És precisament a causa de l’autoritat dels jutges que tenim limitada la nostra tasca de supervisió.

Article publicat a l’ARA el 17-06-2012

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s