Els Germans Musulmans es mobilitzen per la remuntada

A quatre dies de les seves primeres eleccions presidencials democràtiques, Egipte es troba en plena febre electoral. Amr Mussa és el principal favorit, però les enquestes no ofereixen un panorama clar.

Durant els darrers dies els Germans Musulmans han mobilitzat les seves desenes de milers de militants. Se’ls pot veure pels pobles i ciutats d’Egipte repartint propaganda electoral, i enganxant cartells. Els seus líders s’han proposat una ardua missió, propulsar Mohamed Morsi, el seu candidat a les eleccions presidencials. Els comicis representen l’última etapa d’una convulsió transició que hauria d’acabar el proper 30 de juny, quan la Junta Militar entregui els seus poders al nou president electe.

Poc conegut i mancat de carisma, Morsi se situava fins fa poc en un quart lloc distant, lluny dels favorits. Ara bé, cap analista s’atreveix a descartar que passi a la segona ronda. No en va, els Germans Musulmans compten amb la més poderosa maquinària electoral d’Egipte, perfectament engrassada després de les eleccions parlamentàries del passat mes de novembre. Llavors, la cofradia va arrassar amb prop del 45% dels vots, però la seva popularitat es troba en caiguda lliure.

“No creiem el que diuen les enquestes. Els mitjans de comunicació estan en contra nostra”, va declarar a l’ARA Essam al-Erian, un dels líders del moviment, en un mitin de Morsi. A més de multiplicar els actes de campanya, la seva estratègia s’ha basat en radicalitzar el seu discurs islamista, prometent una aplicació immediata de la sharia o llei islàmica. Lluny queden els esforços per presentar la seva cara més moderada a la societat egípcia i la comunitat internacional.

La radicalització de Morsi té un objectiu polític evident: restar vots a Abdel Moneim Abulfutuh, un polític carismátic al que moltes enquestes situen a la segona volta. Després de liderar durant anys l’ala moderada de l’organització islamsita, Abulfutuh va ser expulsat l’any passat per anunciar la seva candidatura a les presidencials, desobeint les ordres del Guia Suprem. A finals de març, els Germans van rectificar la seva decisió, i van optar per concórrer a les eleccions, però el seu candidat, Jairat al-Shater, va ser desqualificat, forçant-los a recórrer a Morsi com a candidat de “reserva”.

Sens dubte, Abulfutuh és el candidat més enigmàtic de les eleccions, ja que el seu discurs moderat, sempre compromès amb la revolució, ha estat capaç de reunir suports molt heterogenis en una societat força polaritzada. Així, en el seu mitin central de campanya, hi van intervenir Wael Gohneim, una icona pels joves revolucionaris de Tahrir, els líders de la coalició salafista Nour, la segona força parlamentària, a més de diversos artistes coneguts. Precisament, els Germans Musulmans estan intentant explotar les contradiccions d’una coalició tan àmplia per arrebassar a Abulfutuh els vots ultraconservadors. El mateix fa el nacionalista Hamdin Sabahi desde l’altre flanc, els dels joves laïcs i revolucionaris.

El discurs de superació de la diferències ideològiques d’Abulfuth, que evoca el de Barack Obama durant la seva ascensió, ha calat entre els joves i els sectors amb un nivell educatiu més alt. Això explica que aquest candidat s’hagi imposat entre els egipcis residents a l’estranger -la Junta Electoral va anunciar ahir els resultats-. Ara bé, no està gens clar que aquest missatge rebi una acceptació tan bona entre els falahin, els pagesos que conreen les camps situats a la vora del Nil.

D’acord amb les enquestes, Amr Mussa, l’ex secretari general de la Lliga Àrab, és el favorit de l’Egipte rural, que representa el 57% de la població del país. Mussa, que fa mesos que recórre les zones més rèmotes del país en busca de suports, compta amb un gran avantatge respecte els seus competidors: tothom coneix la seva trajectòria. Un factor important en un país amb una cultura política encara en formació, i que explica el seu lideratge al sondetjos.

L’altre favorit és Ahmed Shafik, l’últim primer ministre de Mubarak, i el candidat dels nostàlgics de l’antic règim, i de tots aquells que anhelen el retorn a l’estabiliat. Ex comandant de les Forces Àerees, és l’únic oficial d’alta gradació entre els aspirants. Les enquestes li donen un grau de suport força elevat, però Shafik genera també un gran rebuig. Després d’haver rebut hagut d’esquivar el llançament d’una sabata en la seva gira pel sud del país, la seva campanya va optar ahir per cancel·lar tots el seus mitings.

Article publicat a l’ARA el dia 20-05-2012

Anuncis

Un pensament sobre “Els Germans Musulmans es mobilitzen per la remuntada

  1. Hi han encara quatre dies per escriure força sobre aquestes eleccions. Com passa quasi sempre i en tots els països, al final del període electoral surten conillets dels barrets de copa dels mags i desorienten una mica als votants. Ja veurem si els Germans Musulmans surten vencedors en aquesta volta o el destí ens té preparada una sorpresa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s