Amr Moussa no es mulla

El principal favorit a les eleccions egípcies, Amr Moussa, l’ex secretari general de la Lliga Àrab, ha celebrat avui una roda de prensa per a la premsa estrangera acreditada a El Caire. La trobada ha tingut lloc a l’elegant finca que exerceix de quarter general de la seva campanya, situada al barri de Dokki, zona de residència tradicional de classe mitjana.

Després de poc més d’un hora d’un suau interrogatori, Moussa ha sortit de la sala amb el mateix somriure que ha entrat. No s’ha despentinat per respondre les poques preguntes incisives que li ha fet una premsa força deferent. Les més interessants feien referència a les seves relacions amb la Junta Militar, i la seva visió sobre el paper de l’exèrcit al que, pomposament, Moussa anomena “la segona República”.

“Crec que hi ha altres qüestions més importants”, ha reiterat Moussa en diverses ocasions. Una variant del cèlebre “ara no toca” pujolià. Així doncs, no sabem si Moussa està a favor de proporcionar o no d’una “sortida segura” a la Junta Militar, és a dir, una amnistia sobre els abusos de la forces de seguretat durant el període transicional.

Alguns experts i activistes creuen que Moussa és el candidat de la Junta Militar, i amb el seu tacte a l’hora de referir-se a la cúpula militar, el veterà diplomàtic no els farà pas canviar d’opinió. Potser, tampoc ho vol. Amb la sortida de la cursa electoral d’Omar Suleiman, Moussa aspira a rebre bona part dels vots que enyoren l’estabilitat perduda després de la Revolució. Ara bé, amb aquests vots no en té prou, també necessita vots “revolucionaris”, d’aquí la seva calculada ambigüitat.

A banda d’una sèrie de promeses inconcretes dins l’àmbit econòmic i social, la seva campanya girarà entorn sobretot de la seva personalitat. A nivell ideològic, Moussa s’ha definit en reiterades ocasions com “nacionalista”, una etiqueta que el diferencia dels seus principals adversaris, que la premsa defineix com “islamistes”. El cóctel del candidat Moussa es completa amb l’ingredient de l’experiència, de la que presumeix sovint en front d’uns adversaris que sempre han estat a l’oposició.

En definitiva, el perfil de Moussa és el d’un candidat clàssic de l’establishment, i per tant, és d’esperar que així serà el tipus de campanya durant els propers 30 dies. En tota societat, això representa un actiu important. La gran pregunta és si serà suficient per véncer en una societat com l’egípcia, agitada pels vents de la revolució.

Anuncis

Un pensament sobre “Amr Moussa no es mulla

  1. Com en tota acció, pel que descrius, hi veig coses que li van a favor, com per exemple que Omar Suleiman no pugui ser candidat i que Moussa sigui tan murri i diplomàtic que estigui parlant més d’una hora sense dir res concret. Però d’altra banda penso que perjudica la seva candidatura el fet que pugui ser el candidat de la Junta Militar i que els joves revolucionaris -que suposo estan a la que salta per la manca de feina i d’una vida digna- el votin a ell si s’oloren que té alguna cosa a veure amb la Junta Militar que volen perdre-la de vista.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s