La missió impossible d’Annan

Al bo de Kofi Annan l’ONU i la Lliga Àrab li han encarregat una verdadera missió impossible: trobar una sortida negociada al conflicte sirià. Avui està a Damasc per entrevistar-se amb Baixar al-Assad, i tot sembla indicar que les properes setmanes, a l’ex secretari general de l’ONU li tocarà jugar el paper del cavaller de la trista figura, viatjant de capital a capital promovent un pla en el que ningú no creu.

Desde l’inici de l’aixecament, el règim d’al-Assad ha apostat per esclafar la rebel·lió, mentre llençava promeses de reforma política per dividir l’oposició. Les seves ofertes, peró, no compatven amb cap mena de credibilitat, ja que el primer que faria un govern decidit a obrir un procés de democratització seria deixar de disparar contra manifestants indefensos. Baixar i el seu entorn creuen que tenen davant un desafiament semblant al del pare, Hafez al-Assad, a principis dels 80, i el volen resoldre de la mateixa manera: amb una carnisseria.

Per la seva banda, l’oposició, liderada pel Consell Nacional Sirià, tampoc vol iniciar un procés de diàleg que considera estéril. Està impacient per accelerar una intervenció estrangera a la crisis, i creu que el procés de diàleg d’Annan només retardarà aquesta opció.

Sota el meu punt de vista, el SNC comet un error estratègic. Certament, aquset diàleg no portarà a enlloc, però si es vol aconseguir un major suport de la comunitat internacional, hauria estat millor donar suport a Annan, i deixar que sigui Assad qui avorti les negociacions. És a dir, fer que es visibilitzi que és el règim qui no vol una sortida negociada. Un cop més, sembla que la posició del SNC respon més a la voluntat de reforçar la seva popularitat interna, que no pas a un càlcul estratègic.

Així doncs em temo que el pla Annan anirà a parar al mateix calaix de la Història on reposen altres plans fallits destinats a evitar una guerra civil, com el Vance-Owen del 1993 a la guerra de Bósnia. Però davant el suport de Xina i Rússia a Assad al Consell de Seguretat, en aquests moments, això és el màxim que pot oferir la diplomàcia internacional. Pobre poble sirià.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s