Un brindis al sol a El Caire

A la Lliga Àrab no hi ha hom que la reconegui. Durant dècades, l’organització panàrab era una entitat tan fossilitzada com els líders dels Estats membres que la formaven. Incapaç de prendre decisions sustancials tant els conflictes intra-àrabs com a l’àrabo-israelià, la Lliga era un actor irrellevant que despertava la mofa i el menyspreu de l’anomenat carrer àrab.

Els vents de la Primavera Àrab semblen haver-se endut aquella organització esclerotitzada. La Lliga ja va jugar un paper clau a la crisis líbia, i aspira a fer-ho a Síria. Va ser immediatament després que demanés l’establiment d’una zona d’exclusió aéria a Líbia que els EUA i l’ONU van deixar enrera els seus dubtes, i van donar suport a la mesura. Les conseqüències d’aquella decisió transcendental són conegudes per tothom.

A Síria, però, ho té molt més difícil. Rússia i la Xina ja van vetar la seva proposta de resolució de la crisis basada en la dimissió de Baixar i el trasàs de poders al seu vice president, un plantejament calcat al que ha evitat, de moment, una guerra civil al Ieman. La demanda d’una força de pau conjunta entre l’ONU i la Lliga és tan agosarada com improbable.

En principi, cal el vist-i-plau de Síria, un requisit impossible tenint en compta la seva airada reacció a la proposta. A més, una missió de pau només pot enviar-se en un context d’alto al foc, i ara mateix no sembla que cap de les dues parts, però sobretot el govern sirià, estigui disposada a fer-ho. Segurament, els cancillers àrabs reunits ahir a El Caire ho sabien, per tant, el seu gest probablement buscava només recuperar la iniciativa política després del vet rus i xinès al seu pla anterior.

Més efectiva és la seva decisió també presa ahir de intensificar les sancions econòmiques i diplomàtiques al règim de Baishar al-Assad. L’aïllament internacional pot acabar de convéncer a alguns sectors dubitatius de posar-se del costat de l’oposició. En tot cas, per desgràcia, sembla que la guerra a Síria va per llarg.

Anuncis

Un pensament sobre “Un brindis al sol a El Caire

  1. Desconec qui composa la Lliga Àrab, i poc puc dir al respecte, però pel que es desprèn de l’article sembla que està activa i que si va ajudar a la crisi de Líbia, potser també a Síria té algunes accions a fer, encara que l’actuació en aquest cas sigui més difícil, doncs la violència ja està ultrapassant el que anomenem una revolució i quasi es pot parlar de guerra. De tota manera si troba camins per aconseguir que els ciutadans de Síria no siguin tan castigats per les bombes i el tiroteig indiscriminat de civils, homes, dones i criatures, sia intensificant les sancions econòmiques i diplomàtiques o d’alguna altra manera, es podrà fer un brindis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s