Jurant el càrrec “amb l’ajuda d’Al·là”

Al costat del combat de les idees, les negociacions, i l’aplicació d’un programa, la política té una vessant teatral. A vegades, sobretot en una societat mediática, tant important són les formes com el fons. La representació amb gestos d’una ideologia ajuda a perfilar marques i identitats davant l’electorat. I no hi ha cap millor moment de donar sortida aquesta vena dramàtica que quan tots els focos apunten a una mateixa direcció.

Els membres d’Unió de l’actual Govern de la Generalitat van donar un exemple de tot això en jurar els seus càrrecs fa poc mes d’un any. Després de pronunciar el jurament clàssic de la Constitució i l’Estatut, van incloure l’afegitó: “amb l’ajuda de Déu”.

A més de triar un presidente islamista, la històrica primera sessió del nou Parlament a Egipte ha servit per posar de manifest que els polítics egipcis, tot i no haver pogut gaudir encara dels béns de la democràcia, sí coneixen perfectament els trucs de la pràctica política. Seguint l’exemple de la vice-presidenta Joana Ortega, el diputat salafista (fonamentalista) Mamdouh Ismail també va voler fer notar el seu propi afegitó en jurar el seu càrrec.

Després de prometre “protegir fidelment la seguretat del país, el règim republicà, i tenir en compte els interessos del poble, i respectar la llei i la Constitució”, Ismail va afegir “si no entre en contradicció amb la doctrina de Déu”. El veterà liberal Mahmud al-Sakka, mestre de cerimónies abans de l’elecció del president Katatny, va rondinar. Llavors, Islamail va repetir el jurament, amb la pietosa cua inclosa. Com era d’esperar, el gest va fer fortuna, i altres diputats salafistes van seguir el seu exemple, tot i que al-Sakka va advertir que l’afegitó no constaria en acta.

Encara que sembli mentida havent vist els resultats, no només la dreta egípcia coneix les regles del marketing polític. El progressista Ziyad al-Elemy, fundador d’un grup revolucionari, va voler deixar també el seu segell davant les càmeres, que no a l’acta del Parlament. Després de repetir la fórmula estándar, va prometre “perseguir els objectius de la revolució dins el Parlament, i ser fidel a la sang dels màrtirs.

En conclusió, cal celebrar la jórnada històrica d’avui. Tant de bo arreli la democràcia a Egipte, i la resolució dels conflictes socials trobi el seu escenari al Parlament, i no pas a les casernes. De moment, a falta encara d’una lubricada cultura democràtica, ses senyories han demostrat que ja estan assabentats de les íntimes relacions del teatre i la política.

Anuncis

2 pensaments sobre “Jurant el càrrec “amb l’ajuda d’Al·là”

  1. Em sembla molt bé celebrar la jornada històrica d’ahir, dilluns, però me’n alegraria molt més si el treball dels polítics els portés a governar democràticament, que això ja és “otro cantar”. Si tot va bé, i en principi hem de comptar que serà així, el país es podria refer, ja que segons un reportatge emès dilluns a la nit per TV3 comentaven la importància que té per a l’economia el turisme, i n’hi haurà si el procés de pau es consolida, i es pot anar tranquil pels carrers d’ El Caire, Alexandria o qualsevol altra ciutat.

  2. No sabia aquest fet que expliques del jurament dels membres d’Unió del Govern de la Generalitat. Em sembla bé, sempre i quan ho diguin convençuts i ho tinguin present en el seu mandat, perquè sinó és fer més mal que bé.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s