Els Germans Musulmans guanyen a Egipte

Tal i com va succeir a Tunísia, les urnes han confirmat a Egipte que, políticament, els grans guanyadors de la Primavera Àrab són les forces islamistes. D’acord amb les filtracions de resultats parcials recollides ahir a la premsa local, els partits islamistes haurien aconseguit un resultat millor a l’esperat. Es preveu que la Comissió Electoral farà públics avui el recompte definitiu per a la primera volta de les legislatives, que no culminaran fins el 10 de gener.

Tot i que és aviat per estimar percentatges de vot, ja no hi ha cap dubte que el partit més votat serà Llibertat i la Justícia, la marca electoral de l’històric moviment islamista dels Germans Musulmans. El segon lloc, a una distància considerable, se’l disputen la coalició salafista Nour, representant de l’islamisme radical, i l’aliança laïca del Bloc Egipci. L’altre gran coalició, Revolució Contínua, que inclou algunes formacions properes als joves revolucionaris de Tahrir, tindria només una modesta representació al nou Parlament.

Ara bé, els grans perdedors d’aquestes eleccions poden ser els anomenat fulul, és a dir, els “vestigis” de l’antic règim de Mubarak. Pocs d’aquests notables o “cacics”, que s’havien especialitzat en guanyar eleccions sota les sigles del PND gràcies a les seves xarxes clientelars, haurien obtingut els vots necessaris per entrar al Parlament. Aquest cop, a més de la impossibilitat de recórrer al frau, l’alta participació, que a manca de xifres oficials alguns observadors situen al voltant del 70%, ha minat les seves opcions de trionf.

Les reaccions davant els auguris d’una gran victòria islamista no s’han fet esperat. Elhamy al-Zaiat, president de la Federació de Turisme Egípcia, va advertir del risc que suposa pel sector turístic. “He parlat amb diversos líders islamistes sobre turisme, i tinc por de l’ensorrament del sector sota el seu govern. Només pensen en l’alcohol i els bikinis, no en las quantitat d’ingressos que aporta el sector a l’economia egípcia”, va declarar al diari Al Ahram.

Després d’una setmana de furor revolucionari, la Plaça Tahrir presentava ahir un aspecte molt tranquil. Durant els darrers dies, a la mítica plaça s’han multiplicat les tendes de campanya, però s’ha reduït a uns pocs milers el nombre d’activistes al carrer. Tot una presagi del desplaçament del centre polític del país dels carrers al Parlament.

Això representa un alleujament per la Junta Militar, però només a curt termini. En un comunicat, els Germans Musulmans van anunciar ahir que defensaran la formació d’un govern representatiu del nou legislatiu. Aquest plantejament xoca amb la fulla de ruta de l’exèrcit, que no pensa entregar als partits polítics la clau del govern fins les presidencials del juliol. El proper pols amb l’exèrcit el lliurarà l’islamisme.

Article publicat a l’ARA (1-12-2011)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s