AmbTahrir, en peu de guerra, Egipte es prepara per les eleccions

Durant els darrers dies, la junta militar ha qüestionat la representativitat dels milers d’activistes que han combatut les forces de l’ordre al centre d’El Caire. “Egipte no és Tahrir, ni el carrer Mohamed Mahmud”, va dir el dijous en to desafiant el general Mohamed Mojtar, un membre de la Junta Militar que administra Egipte desde la caiguda del “raïs” Hosni Mubarak.

Ahir la cúpula militar va rebre una resposta clara per part del poble egipci: la plaça Tahrir es va quedar petita en la manifestació més multitudinària dels últims mesos, mentre la manifestació convocada en suport de la Junta va reunir només a unes 5.000 persones a la plaça Abbasiya, a una altra barri d’El Caire. A més, a totes les grans ciutats del país, milers de persones van sortit també al carrer en suport de la Revolució.

Després de dos dies de treva entre els joves activistes i les forces de l’ordre, Tahrir va recuperar ahir la seva cara més lúdica. L’olor de les crispetes i els boniatos va sustituir la del gas lacrimògen, i milers de persones de tota edat i condició van poder caminar tranquil·lament per l’emblemàtica plaça, decorada amb cartells que incloïen les fotografies del “màrtirs” de la segona onada revolucionària. A l’entrada del carrer Mohamed Mahmud, la línia del front de batalla i on han mort bona part de les prop de 40 víctimes dels darrers dies, una gran pancarat la rebatejava com “el carrer dels màrtirs”.

A banda de deslegitimar els manifestants, l’estratègia de la Junta Militar que presideix el mariscal Hussein Tantawi se centra en la celebració de les eleccions legislatives d’acord amb el calendari previst, i que estableix que la primera ronda tindrà lloc el proper dilluns. Amb les eleccions, la cúpula de l’exèrcit vol mostrar tant a la societat egípcia com a la comunitat internacional el seu compromís amb la democratització del país, sense haver d’entregar immediatament el poder a un govern civil, tal i com demanen els joves revolucionaris.

A només dos dies dels comicis, partits polítics i activistes encara debaten la conveniència d’aplaçar les eleccions, o boicotejar-les si acaben duent-se a terme. “Ara no és moment per eleccions. No hi ha la seguretat necessària, i a més, seria una falta de respecte envers les víctimes de la revolta”, sosté Ehab Ellethy, un gestor d’una petita empresa de 35 anys. “Jo dilluns no penso anar a votar”, conclou.

Aquesta és l’opinió de la majoria d’activistes reunits a Tahrir, així com també d’alguns partits laïcs com el Partit Social Demòcrata. En canvi, els partits islamistes aposten per la celebració dels comicis, i ahir no van donar suport a la concentració de Tahrir. Els Germans Musulmans, el principal partit islamista egipci, van justificar la seva posició argumentant que posposar les eleccions podria “provocar el caos”, i només serviria per prolongar el govern militar.

No obstant, molts obervadors polítics creuen que la pressa dels Germans per dur a terme les eleccions respon al seu convenciment que obtindran una gran victòria. A diferència de la majoria de partits laïcs, que han estat creats durant els darrers mesos, els islamistes compten una llarga història i una poderosa organització a tot el país. Per tant, és el que es veu menys es veu afectat pel fet que els disturbis dels darrers dies hagin impedit la realització d’una campanya electoral normal. De fet, la majoria de candidats van optar el passat cap de setmana per suspendre tots els seus actes de campanya.

En canvi, el consens és total entre els principals partits, tant islamistes com laïcs, en el seu rebuig a Kamal Ganzouri, el candidat escollit per la Junta Militar per formar un nou executiu. Ganzouri, de 78 anys ja va exercir de primer ministre entre els anys 1996 i 1999, sota el règim de Mubarak. En un missatge televisiu, Ganzouri va assegurar que tindrà uns poders “que excedeixen els de qualsevol mandat similar”. No obstant, l’oposició està convençuda que també es convertirà en un titella a mans de la Junta.

Per la seva banda, els EUA van posicionar-se ahir al costat dels manifestants, i van pressionar a la Junta Militar per a que entregui el poder a un govern civil “el més aviat possible”. “Els EUA creuen fermament que el nou govern egipci hauria de tenir una autoritat real de forma immediata”, resava un comunicat difòs ahir per la Casa Blanca.

Article publicat a l’ARA el 26-11-2011

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s