La fi de la dictadura militar

Els més pessimistes entre els joves actitivistes egipcis temen que el país no sigui capaç d’alliberar-se de la tutel·la de l’exèrcit. La divisió de les forces polítiques, l’apatia i confusió de la majoria de la població, fan creure a molts que l’exèrcit serà capaç reconstituir una dictadura com la de Mubarak, però sense Mubarak.

Tot i que es lògic el desànim en veure que deu mesos després de la Revolució continua havent-hi un president en uniforme, la llei d’emergència és vigent, i la policia actua amb brutalitat i impunitat, els pessimistes s’equivoquen. No sé quant de temps costarà, però l’exèrcit acabarà tornant al lloc que li correspon, és a dir, les casernes.

El més important que va succeir durant la Revolució no va ser la caiguda de Mubarak, sinó el fet que la població perdès la por a l’omnipotent autoritat de l’Estat. Un cop el geni ha sortit de llàntia, no hi tornarà entrar, per molt que s’esforci Tantawi i la seva junta.

Si alguna cosa han demostrat un cop més els enfrontaments d’aquest cap de setmana, és la determinació dels sectors més actius i dinàmics de la població egípcia d’aconseguir la llibertat i la democràcia. Cada cop que els antidisturbis, amb nocturnitat i brutalitat, han intentat desallotjar els activistes que acampaven a la Plaça Tahrir, milers de persones han baixat de seguida a ajudar els seus companys.

Ni les bastonades, ni els gasos lacrimògens o les balas de goma han pogut fer desistir els joves revolucionaris del seu anhel de fer-se amb el control de la mítica plaça, negant la seva sotimissió al Consell Superior de les Forces Armades.

La única forma per poder tornar a imposar una dictadura militar duradera a Egipte seria provocant una vertadera massacre, com la de Pinochet a Xile l’any 1973. Ara bé, això és impossible perquè els generals no confien que els soldats obeïssin unes ordres d’aquesta natura, i perquè ni els EUA ni la UE ho permetrien. El poder omnímode dels militars té els dies comptats.

Anuncis

Un pensament sobre “La fi de la dictadura militar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s