El perquè del Mosaic Oriental

“La veritat és un mirall trencat en mil trossets, i cadascun de nosaltres en té un pedaç”, Joan Salvat i Papasseit 

Fruit d’aquí realitat social, política i identitària, l’Orient Mitjà compta amb centenars de narratives diferents, sovint contradictòries. És a dir, els bocins del mirall de Papasseit. Un mosaic oriental descomposat. L’objectiu d’aquest bloc de notes no serà recollir-les totes, un objectiu inabastable. Sinó, simplement, fer-se ressó d’algunes d’aquestes, especialment, aquelles que són invisibles als grans mitjans de comunicació.

Per desgràcia, les últimes tendències en el món del periodisme, m’atreviria a dir que a nivell mundial, passen per una reducció de l’extensió d’articles i reportatges, la qual cosa ens prepara malament per entendre una regió tan diversa com l’Orient Mitjà.

 

 

 

En una cultura que privilegia el consum accelerat, i la gratificació instantània, no hi ha massa espai per a les reflexiones profundes, ni per a les petites històries humanes. Almenys, en els mitjans de comunicació de masses. Les noves tecnologies només han accentuat aquesta tendència. El millor exemple és twitter, un pols a l’actualidad amb batecs de 140 caracters.

Davant d’aquesta limitació en l’espai i l’interès, és difícil, per no dir impossible, no caure sovint en simplificacions, i estereotips. Ja hi ha una llarga història a Occident sobre l’estereotipació de l’Orient Mitjà, com molt bé va explicar Edward Said en la seva influent obra “Orientalisme”. Simplement, avui en dia les motivacions són diferents.

Així doncs, recollir alguns bocinets del mirall, i desfer estereotips seran els principals objectius d’aquest quadern electrònic.


Anuncis

3 pensaments sobre “El perquè del Mosaic Oriental

  1. Ricard, m’ha agradat molt aquest article del teu blog sobre “El perquè del Mosaic Oriental”, i tens tota la raó quan dius que a Occident caiem en etiquetar tot el que passa a l’Orient Mitjà, potser en part a les informacions que rebem moltes vegades esbiaijades o fins i tot contradictòries, però quasi sempre deixant malament els païssos del teu mirall trencat.
    Compto que com a bon professional et limitis a exposar els teus coneixements que deuen ser molt valuosos pel Màster que vas fer, i deixis que els que seguirem el blog en fem la nostra lectura i més d’una vegada deixem algun comentari per aclarir algun aspecte. Et felicito per a la teva iniciativa. M. Carme

  2. Jo et volia preguntar qui significat tenen aquestes dues feres del Mosaic, potser les lluites?. Sé que vas dir-li a la Mireia que estava a una esglèsia molt important del Líban del temps de les croades, però ara he pensat per què has triat aquest bocí de mosaic, …o és que potser no n’hi ha més, …o simplement a tu t’agrada… M. Carme

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s